Međunarodna astronomska unija (MAU) ove godine obeležava 100 godina od svog osnivanja, i tim povodom sve zemlje članice MAU su imale jedinstvenu priliku da kumuju imenu jednoj od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema.

Imenovanje egzoplanete i njene matične zvezde vršilo se u okviru konkursa Imenuj egzosvetove (eng. NameExoWorlds) koji je bio sproveden tokom ove godine.   

Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b

Pobednička imena ovog konkursa objavljena su na globalnom događaju koji je održan 17. decembra u Parizu, gde je zvanično proglašeno da je novo ime zvezde WASP-60 Morava, dok je novo ime njene planete WASP-60b Vlasina

Srbija jednoj novootkrivenoj zvezdi dala ime Morava, a planeti Vlasina
Srbija jednoj novootkrivenoj zvezdi dala ime Morava, a planeti Vlasina

Planetski sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svetlosne godine od Zemlje. Zvezda Morava je žuta zvezda nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru ali sa upola manjom masom.

Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju, te dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, Vlasina napravi krug oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana. 

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta je konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-60 otvorila u maju 2019. godine.

Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna ove godine imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, shodno pravilima propisanim od strane MAU. 

Sve pristigle predloge komisija je proverila te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje koje se u Srbiji vršilo u Noći istraživača održanoj 27. septembra.

Imena koja su dobila najviše glasova bila su Vlasina i Morava, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad.

Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave, a koja celom svojom dužinom protiče kroz Srbiju. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde