U toku konkurs za idejno rešenje za izgradnju Ekspo centra u Nišu

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Niša raspisala je javni poziv za idejno rešenje multifunkcionalnog Expo centra na Loznom kalemu.

„Tek nakon izbora idejnog rešenja precizno će se znati kako će ovaj objekat izgledati, ali ono što mogu da kažem je da će se Expo centar graditi na lokaciji Lozni kalem, kod Niške Banje, na površini od oko četiri hektara. Zemljište je u vlasništvu grada, a izgradnja ovog objekta predviđena je planskim dokumentima„, izjavio je je gostujući na TV Zona plus, Ivan Pavlović, rukovodilac Sektora za strateško planiranje i upravljanje projektima u Кancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Mesto izgradnje Ekspo centra u Nišu, Lozni klaem kraj Niške Banje; Foto. KLERP
Mesto izgradnje Ekspo centra u Nišu, Lozni klaem kraj Niške Banje; Foto. KLERP

Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđena su iz budžeta Grada Niša i iznose 40.600 evra, dok 30.000 evra finansira Evropska unija iz programa EU PRO.

„U ime Grada Niša za ova sredstva konkurisala je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša. Projekat je finansiran od strane EU kroz program EU PRO“, dodaje Pavlović.

Površina objekta koji će se graditi na Loznom kalemu kraj Niške Banje biće najmanje 13.500 kvadratnih metara, od čega je 8.100 kvadrata predviđeno za sajamski prostor.

„Kongresni i sajamski turizam doprineće i privrednom razvoju kako Niške Banje, tako i Grada Niša. Izgradnjom ovakvog objekta bile bi zadovoljene narastajuće potrebe Grada Niša koji se polako pozicionira kao veliki informatički, industrijski i kulturni centar“, objašnjava Pavlvović.

Ekspo centar u Nišu; Foto. KLERP
Ekspo centar u Nišu; Foto. KLERP

Da Niš postane ravnopravan konkurent gradovima poput Skoplja, Sofije, Budimpešte, Bukurešta i Beograda

„Kompleks bi trebalo da bude koncipiran na način da bude održiv, kao i da se u njemu organizuju događaji kakvih sada već ima u našem gradu, ali i da generiše nove sadržaje koje bismo kao Grad mogli da privučemo, kako u kongresnom, tako i u sajamskom delu Ekpo centra“, dodaje Pavlović.

Nakon idejnog rešenja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, Grad Niš ulazi u narednu fazu koja podrazumeva nalaženje izvora finansiranja i početak izgradnje centra.

„Projektom koji očekujemo da dobijemo na ovom konkursu, posebno treba da se razmotri i mogućnost za izgradnju hotelskih i smeštajnih kapaciteta u neposrednoj blizini, a njegova funkcionalnost i ekonomičnost moraju biti osnov za projektovanje. Očekujemo da na adresu Zavoda za urbanizam, gde se podnose radovi, do 23. decembra u 15.00 časova, pristigne veliki broj kvalitetnih i reprezentativnih projekata.“, kažu u KLERP-u.

Krajnji rok kada će se znati pobednik konkursa i kada će Grad Niš dobiti idejno rešenje na osnovu koga će se graditi Ekspo centar na Loznom kalemu je 17. januar naredne godine.

Najnovije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Kompanija Better Collective: Slavimo sto pedesetog zaposlenog u Nišu

Unapređenje IT zajednice u Nišu, saradnja sa obrazovnim ustanovama,...

Počela isplata minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367...

„Molnupiravir“ lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Novi antivirusni lek „molnupiravir“ ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima...

Papir odlazi u istoriju: Elektronske fakture od Nove godine 2022.

Papir izlazi iz upotrebe Elektronske fakture još su jedan korak...

Od 1. novembra obavezne zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je...