Uoči početka letnje turističke sezone za nekoliko dana za saobraćaj će biti pušten južni krak Koridora 10.

To znači će vozači iz Srbije i regiona idući ka Grčkoj i Severnoj Makedoniji imati priliku da prođu kroz dva nova tunela i vide 33 izgrađena mosta u Grdeličkoj klisuri, koju sada preseca 26,3 kilometara autoputa.

Na Koridor 10 se čekalo 10 godina, svečano otvaranje za nekoliko dana

Grdelička klisura potpuno savladana, svečano otvaranje za saobraćaj
Grdelička klisura potpuno savladana, svečano otvaranje za saobraćaj

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.

Na Koridor 10 čekalo najmanje 30 godina, da je autoput sada završen i da se najviše vodilo računa o bezbednosti saobraćaja, prenelo je resorno ministarstvo.

Od Niša do Soluna za tri sata

“U pitanju je najteže gradilište u Evropi, na deonici od 26,3 kilometra imamo 33 mosta, među njima i najviši most Vrla, kao i dva najduža tunela Predejane i Manajle”, rekla je Zorana Mihajlović.

Kako je istakla, veliki posao je odrađen, izmeštan je magistralni put, sklonjeno 600.000 kubika kamena.

Zorana Mihajlović je dodala da Srbija želi da svečanom ceremonijom obeleži otvaranje autoputa i da će pozvati sve kompanije koje su učestvovale u izgradnji, kao i sve partnere i okolne države.

Podsetimo, ove godine planira se i početak izgradnje tri nova autoputa, od Preljine do Požege, na deonici Sremska Rača–Kuzmin, kao i izgradnju Moravskog koridora.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde