Niški aerodrom dobija novi toranj i zgradu za 1,5 miliona putnika

Na leto počinje izgradnja nove zgrade Aerodroma „Konstantin Veliki“ i rekonstrukcija postojeće, dok će krajem godine krenuti radovi na izgradnji novog kontrolnog tornja. Ovim će niška vazdušna luka dobiti potpuno novi izgled, najavljuju iz Ministrstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U narednom periodu počinje nadogradnja novih 7.000 metara kvadratnih i adaptacija postojećih 2.100 metara kvadratnih terminalne zgrade Aerodroma, za šta je iz budžeta Republike izdvojeno 12 miliona evra.

Zgrada će imati kapacitet 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno.

Takođe, u novembru počinju radovi i na izgradnji tornja aerodromske kontrole letenja Niš, pri čemu je obezbeđeno 450 miliona dinara iz državnog budžeta za izradu projektno-tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti, kao i sredstva neophodna za izgradnju tornja.

Foto: MGSI

Za razvoj vazdušnog saobraćaja u 2021. godini Vlada je opredelila 4,2 milijarde dinara, što je najveći iznos do sada. Od tog iznosa 1,4 milijarde dinara predviđeno je za „Konstantin Veliki“.

Uprkos pandemiji očekuje se prosperitet

Uprkos gubicima usled pandemije koronavirusa i zabeleženog pada putnika od čak 93 odsto u januaru 2021. godine u odnosu na januar 2020. godine, ministar Tomislav Momirović je izrazio nadu u oporavak aviosaobraćaja, ali i prosperitet aerodroma u Nišu.

Napomenuto je da se, uprkos globalnoj situaciji sa avioindustrijom, radi na proširenju kapaciteta i na izgradnji novog tornja kontrole leta.

Ministar je, podsetivši na to da je ovaj aerodrom projektovan 1986. godine, rekao da je 2019. bila najbolja godina za ovu vazdušnu luku, jer je imala približno 420 hiljada putnika.

Direktor JP „Aerodromi Srbija“ Mihajlo Zdravković rekao je da su, pored konstantnog obnavljanja opreme i nivoa kvaliteta, u toku završni radovi na instalaciji dodatnih 720 metara sistema svetlosnog obeležavanja, čime će se uslovi sletanja na aerodrom poboljšati, i sa sadašnjih 800 smanjiti na 550 metara u uslovima smanjene vidljivosti.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i direktorom „Aerodroma Srbije“ obišao pistu i zgradu Aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije