Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu.

Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima “Hristos se javi” a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Na Bogojavljenje je Jovan Krstitelj krstio tridesetogodišnjeg Isusa Hrista, triput ga potopivši u vodu reke Jordana.

Po svršetku obreda, sa neba je sleteo golub i spustio se na glavu Isusovu, a začuo se i glas (Boga) koji je rekao: “Ovo je moj sin ljubljeni, koji je po mojoj volji”, čime su se po prvi put otkrile Sveta Trojica: Otac (Bog), Sin (Isus) i Sveti duh (u liku goluba).

Pošto se Bog obratio i otkrio da je Isus njegov sin, Srbi su razvili tradicionalni bogojavljenski pozdrav – Bog se javi, odnosno Hristos se javi.

Naša narodna tradicija poseduje nekoliko odlika osobenih za bogojavljenjski dan.

U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se na dan Hristovog krštenja operu stvari i očisti kuća jer su prošli nekršteni, tj. nečisti dani koji traju od Božića.

Drugi lep, ali skoro nestali običaj jesu koledari.

To su bili mladi ljudi i sveže oženjeni mladići koji su od Božića obilazili svoja sela pod maskama, pevajući koledarske pesme, zazivajući sve najbolje porodicama pored čijih su kuća prolazili.

Zauzvrat, domaćini su ih darovali u hrani. Postojalo je i verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć (18. na 19. Januar) na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati.

Plivanje za časni krst

Devetnaest Nišlija pliva za časni krst na bazenu na Čairu, u organizaciji GO Medijana.

Najstariji takmičar je 71-godišnji penzioner Ivan Đorđević, koji se deveti takmiči, a najmlađi je osamnaestogodišnji učenik Andrija Petković.

Bogojavljansko plivanje se organizuje u saradnji sa Eparhijom niškom, a pobednik dobija lovorov venac, zlatni krst i lanac i 30.000 dinara.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde