Biometrijske isprave: Rok za zamenu isprava o oružju do 5. marta 2020.

Zakon o oružju i municiji, koji se primenjuje od marta 2016. godine, predvideo je i obaveznu zamenu starih oružanih listova novim biometrijskim ispravama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije poziva građane koji u poslednje četiri godine nisu podneli zahtev za zamenu isprava o oružju, da to što pre učine jer u skladu sa Zakonom o oružju i municiji koji je počeo da se primenjuje 2016. godine, rok ističe 5. marta ove godine.

Rok za zamenu isprava o oružju važi do 5. marta 2020. godine
Rok za zamenu isprava o oružju važi do 5. marta 2020. godine

Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a prema mestu prebivališta, a svi zahtevi koji budu podneti do 5. marta biće uzeti u razmatranje uz mogućnost da, ukoliko je dokumentacija nepotpuna, ona naknadno bude dopunjena.

Za razliku od starog dokumenta, na jednom biometrijskom oružanom listu moći će da se registruje do 10 komada pušaka ili pištolja

„Ističemo da je novim Zakonom o republičkim administrativnim taksama koji je počeo da se primenjuje 14. decembra 2019. godine, iznos taksi za izdavanje oružnih listova duplo smanjen.“, navodi se u saopštenju.

Za izdavanje oružnog lista sa čipom, u koji se unose podaci o registrovanom oružju sa olučenim cevima, taksa od decembra prošle godine iznosi 2.800 dinara, dok je za oružje sa neolučenim cevima cena takse 1.330 dinara.

Vlasnici oružja koji do 5. marta 2020. godine ne zamene oružane listove, kako propisuje zakon, biće novčano kažnjeni od 5.000 do 150.000 dinara, a postoji rizik i da im se oružje i municija oduzmu.

Podsetimo, rok za zamenu isprava prvobitno je važio do 5. marta 2019. godine, ali je produžen još godinu, kako bi građani imali dovoljno vremena da podnesu zahtev za nove isprave.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije