Pomoći kolegi s posla, zanimati se za zdravlje komšije u poznim godinama, propustiti automobil u vreme najvećih gužvi, čitav niz svakodnevnih lepih gestova biće predmet naučnih istraživanja na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), koji je zvanično otvorio Institut za ljubaznost.

Ljubaznost je retka u modernom svetu

Reč je o interdisciplinarnom studiju koji će istraživati ljubaznost kroz evoluciju, biologiju, psihologiju, ekonomiju, kulturu i socilogiju, objašnjava se u saopštenju Univerziteta. 

„Institut Bedari za ljubaznost na UCLA želi da bude protivteža aktuelnom političkom konteksu u svetu koji obiluje nasiljem i napetostima“, ističe Darnel Hant, dekan Fakulteta društvenih nauka uglednog kalifornijskog univerziteta u okviru kojeg će delovati Institut. 

Matju Heris, koosnivač Instituta, objašnjava da se ljubaznost krije u svakome od nas i da će „biti potrebno mnogo istraživanja da bismo shvatili zbog čega ljubaznost može biti tako retka u modernom svetu“

Naučne studije pokazale su da ljubazni gestovi imaju vrlo pozitivno dejstvo na telesno i mentalno zdravlje osoba koje ih čine, ali i da mogu biti „zarazne“ za ljude koji svedoče takvim potezima.

Slovenci najljubazniji u regionu

Hrvatska je ove godine prema kvalitetu usluga, ljubaznosti i poznavanju onoga što se nudi kupcima i gostima na trećem mestu među šest zemalja u regionu, dok je Slovenija na prvom, pokazalo je istraživanje „Regionalna usluga-GUEST“.

Reč je o 11. istraživanju kvaliteta usluga u regiji, koje Heraklea u saradnji sa sličnim agencijama sprovodi putem tajnih kupaca, a osim Hrvatske i Slovenije obuhvaćene su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Istraživanje je sprovedeno u junu ove godine, a tajni kupci su u svim zemljama ukupno obišli 800 prodajnih mesta različitih delatnosti – autosalone, banke, benzinske pumpe, supermarkete, prodajna mesta telekomunikacionih kompanija, turističko-ugostiteljske i objekte uslužnih delatnosti sa ciljem otkrivanja ko ima najbolju uslugu u regiji.

Merili su pritom osnovne elemente dobre, odnosno kvalitetne usluge poput pozdrava, utvrđivanja potreba/želja kupaca, poznavanja proizvoda, nuđenja dodatnog proizvoda, kao i zahvaljivanje na poseti, a sve prema standardima iz akronima engleske reči GUEST (gost) odnosno – Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank.

Najbolju uslugu, prema ovom istraživanju, ove godine ima Slovenija, čiji je rezultat od 83,4 odsto za gotovo 8 poena bolji nego lani, dok je zemlja u kojoj ima najviše područja za unapređenje kvaliteta Crna Gora, koja je s rezultatom ove godine od 55,1 odsto u padu za 15,4 procentnih poena u odnosu na 2018. i na poslednjem je, šestom mestu.

Pad još jedino beleži Srbija, od 4,2 procenta, sa rezultatom od 70,5 odsto, dok je ispred Hrvatske na drugom mestu po kvalitetu usluga i ljubaznosti Makedonija, sa rezultatom od 83,1 odsto ili za 4,1 procentni poen bolji nego lani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име