Turska nacionalna avio-kompanija snimila video-spot o Dobrilinom povratak u Srbiju

Priča o Dobrili, beloglavom supu iz Srbije, koja je zimus zalutala na jug Turske, gde je pronađena iznemogla i promrzla, a onda 12. aprila specijalnim letom turske kompanije “Turkiš Erlajns” vraćena u Srbiju, dokumentovana je u kratkom video spotu te kompanije.

Turska nacionalna avio-kompanija je premijerno na svom YouTube kanalu emitovala video “Dobrila – izbeglički sup”, u kojem je prikazano kako je ptica iz Turske prevezena avionom “A330-200F” do Beograda.

U videu turske avio-kompanije, uz Dobrilu, reklamu je dobilo i njeno stanište, Specijalni rezervat “Uvac”, gde se vidi njegova priroda i jato beloglavih supova.

Da je Dobrila privukla veliku pažnu javnosti, potvrdilo je prisustvo velikog broja domaćih i stranih medija koji su je u aprilu dočekali na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”, a ona je iz aviona izneta u transporteru, koji se takođe vidi u videu turske avio-komapnije.

Naime, u decembru prošle godine Dobrila je pronađena bez snage na jugu Turske, 1.600 kilometara od svog staništa, i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala.

U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Turska avio kompanija “Turkiš Erlajns” je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име