Paja Patak, junak iz crtanog filma i stripa, slavi 85. rođendan

Bela patka sa žuto-narandžastim kljunom, nogama i stopalima, obično obučen u mornarsku bluzu i kapu, bez pantalona, omiljeni lik je mnogih generacija.

Prvi put se pojavio u sedmominutnom animiranom filmu Volta Diznija “Mudra mala kokoška” 9. juna 1934. godine.

Iako je to bilo njegovo prvo filmsko pojavljivanje, on se zapravo pojavio i ranije u štampanom izdanju u knjizi priča “Avanture Mikija Mausa” 1931.

Narednih decenija lik Paje Patka pojavljivao se u brojnim kratkometražnim i dugometražnim filmovima, televizijskim serijama, stripovima, video-igricama i knjigama.

Čak je dobio i zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu 2004. godine.

Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se u Srbiji pojavio u izdavačkoj kući Politika, gde i dobija svoju „srpsku verziju imena“- Paja Patak.

Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga, Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija. 

Pored „kratkih živaca“, Pajin veliki problem je to što veoma voli zlato i blago i opsednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na njegovog strica Baju. 

Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave devojka Pata, čije ga ponašanje često „izluđuje“, kao i njegova tri sestrića- Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име