Psiholozi preporučuju da negativne osjećaje oteramo druženjem s prijateljima i porodicom, kao i fizičkom aktivnošću.

Najdepresivniji ponedeljak u godini?

Prema statistikama januar je najdepresivniji mesec, a treći ponedeljak početkom godine najdepresivniji dan tzv. Plavi pondeljak (Blue Monday), piše Nacionalna geografija.

Kako navode, tužni ponedjeljak ustanovljen je pre 14. godina, kada je psiholog Klif Arnal to pojasnio sa nekoliko stvari: vremenske prilike su obično loše, iako su dani duži, praznici su završeni i svi su se uglavnom vratili poslu, računi su ispražnjeni, a većina je već shvatila da neće uspeti da ispuni svoje novogodišnje odluke.

Sve zajedno, smatraju psiholozi, rezultira tugom i niskim nivoom motivacije.

Tekst o „tužnom“ ili „plavom“ (blue) ponedeljku u kome se tvrdi da je najdepresivniji dan u godini, prvi put je objavljen u promotivnom članku kompanije „Skaj travel“ 2005. godine.

U tekstu se navodi da je datum izračunat na osnovu formule kojom je želeo da proceni koji su termini najbolji za plasiranje aranžmana za predstojeće leto, te je on na osnovu rezultata raznih anketa došao do zaključka da je trećeg ponedeljka u januaru raspoloženje kupaca na najnižem nivou i da se većina oseća bezvoljno i depresivno.

Razne varijacije ove tvrdnje tokom vremena u marketinške svrhe su koristile brojne kompanije, a od 2014. godine potpuno su ga usvojile pojedine firme za prodaju alkoholnih pića i flaširane vode jer se pretpostavlja da su ljudi lošeg raspoloženja podložniji oglašavanju, a zna se da se raspoloženje najbolje popravlja kupovinom, iako smo sav novac potrošili tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име