Novi zakon omogućava Rusiji da zatvori ljude koji “ne poštuju” vladu na internetu. Cilj je da se zaštiti Rusija od stranih online ograničenja stvaranjem onoga što Kremlj zove “održiv, siguran i potpuno funkcionalan” lokalni internet.

Internet of Things
Internet ilustracija

Rusija je korak bliže stvaranju vlastitog, nezavisnog interneta – barem pravno gledano. Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao nove mere koje omogućavaju stvaranje nacionalne mreže. Za sada, mreža i dalje u velikoj meri ostaje teoretska, s nekoliko objavljenih praktičnih detalja.

Novi zakon omogućava Rusiji da zatvori ljude koji “ne poštuju” vladu na internetu

Zakon stupa na snagu u novembru i poziva na stvaranje centra za nadgledanje i upravljanja od strane Roskomnadzora, ruske agencije za telekomunikacije.

Državna agencija će biti zadužena za dostupnost komunikacijskih usluga u Rusiji u vanrednim situacijama. U takvim situacijama, stvara se čisto ruska mreža. Osim toga, informacije iz državnih entiteta i državnih preduzeća na internetu će biti zaštićene putem enkripcije.

Ruski internet je bio ograničen u pravcu veće domaće cenzure u poslednjih nekoliko godina. Aktivisti strahuju da bi nezavisni ruski internet uključivao stvaranje nacionalnog zaštitnog zida u kineskom stilu koji bi pratio i cenzurirao sadržaj.

Novi zakon usledio je nakon što su ruski zakonodavci napravili paket zakona u korist korisnika interneta i proširili lažne vesti. Domaće tehnologije takođe su pod pritiskom u Rusiji. Prošle godine je u zemlji zabranjena šifrovana aplikacija za slanje poruka, i blokirana je kampanje protiv nje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име