U narednih nekoliko dana proradiće svih 15 javnih česama od ukupno 19 u centralnom delu grada. Nakon ispiranja mreže i provere bakteriološke i fizičko-hemijske ispravnosti vode, potvrđeno je da su česme na području Gradske opštine Medijana bezbedne za korišćenje.

česma
Čairska česma na Trgu kralja Milana; Foto: Jupiters Rings Studio, Nenad Petrović

“U funkciji su već česma kod Spomenika „Ćele – Кula“, kod TC „Zona 2“, česma na Trgu Patrijarha Pavla kod Pozorišta lutaka, česma Кtitor u Duvaništu i Puž u Čairskom parku, kao i Donina i česma na Trgu Republike”, kažu u Medijani.

Do početka predstojećih praznika voda će poteći i na česmama kod Doma zdravlja, i na Trgovima kralja Aleksandra Ujedinitelja, Pavla Stojkovića, Stevana Sremca i „14.oktobar“.  Isto se očekuje i za česme kraljice Natalije u centru Niša, na Кeju 29. decembar kod Hotela „My Place“ i u Brzom Brodu kod Mesne kancelarije.

“Tokom zime su oštećene česme kod Gradske opštine Medijana i na teferiču kod rampe na Paliluli tako da za njih predstoji popravljanje i zamena pokvarenih delova. To isto važi i za česme u parkovima Čair i Sveti Sava”, saopštavaju iz GO Medijana.

Na području Gradske opštine Medijana je ukupno 19 javnih česama.

O Čairskoj česmi

Čairska česma je podignuta 1903. godine na današnjem Trgu kralja Milana (nekadašnjem Trgu oslobođenja) u Nišu.

ljudi, česma nekad
Čairska česma; Foto: Wikipedia

Do Prvog svetskog rata, česma je bila jedini arhitektonsko-skulpturalni spomenik u centralnom delu grada.

Česma 1935. godine biva prebačena sa trga u Čairski park, po kojem i dobija svoj naziv.

Gradske vlasti dalekih tridesetih premeštaju česmu sa prvobitne lokacije usled pripreme terena za podizanje novog Spomenika oslobodiocima Niša od Turaka, budućeg dela Antuna Augustinčića.

Iako mnogo puta vandalizovana na „čairskoj“ lokaciji usled činjenice da je osvetljenje, u delu parka u kome se nalazila, bilo vrlo slabo ili nepostojeće, objekat se „saživeo“ sa okolnim prostorom i postao jedan od značajnih gradskih markera.

Saznajte zašto je ČAIRSKA ČESMA u Nišu dva puta premeštana

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde