Savez za rekreativni sport Niša nastavlja sa akcijom „Svi u prirodu“. Nišlije ove nedelje 16.06.2019. godine mogu da provedu lep sportsko-rekreativni dan u Sokobanji – Ozren.

Polazak je u 7 sati sa autobuskog stajališta kod glavnog ulaza u Tvrđavu.

Aktivnosti:

*Pešačka tura: -rekreativna pešačka tura do Ozrena i
*Sportsko-rekreativne aktivnosti.

Mesto se, po regresiranoj ceni od 500 dinara može rezervisati u poslovnici „TRANS D“, na Bulevaru 12. februar 35, preko puta pomoćne autobuske stanice, radnim danima od 6 do 18 sati i subotom od 6 do 13 sati.

Svaki učesnik akcije „Svi u prirodu“ je osiguran, a uz vođu puta i rekreatora obezbeđen je i lekar.

Akcija se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Niša – Sekretarijata za omladinu i sport.

Ozren; Foto: sokobanja.rs
Ozren; Foto: sokobanja.rs

Izletište ‘Ozren’

Ispod šumovitog i izazovnog Ozrena na njegovoj severnoj padini, leži Sokobanja.

Mnogi turisti zaželevši da posete Ozren i njegove vrhove i brda pitaju kako stići i šta se može videti na planini. Prvo od izletišta, park na Ozrenu, udaljeno je od Sokobanje oko 4,5 km, a do njega se stiže autobusom, kolima ili pešice, a može i biciklima.

Naš nobelovac, Ivo Andrić, je lepote ove planine i njene boje prokomentarisao otprilike ovako:

„Teško je reći da li su putevi do Ozrena lepši u proleće, kada visovi liče na zelene i procvetale vrtove, ili u jesen, kad gora dobija raznovrsnu boju, od žute raznih nijansi, preko rumene i jarko crvene, do smeđe i mrke, dočaravajući tako spektar koji se retko viđa“.

Nakon pređenog puta, od 4,5 km, nailazi se na kompleks specijalne bolnice „Ozren“.

U ovom kompleksu se nalaze lepo uređeni tereni za male sportove (fudbal, košarka, odbojka, tenis), jezerce sa potočnom pastrmkom na samom izvoru rečice Gradašnica, pored koga se nalazi restoran sa letnjom baštom.

Izletište „Ozren“ je udaljeno je oko 5 km od centra Sokobanje.
Izletište „Ozren“ je udaljeno je oko 5 km od centra Sokobanje; Foto: sokobanja.rs

Nizvodno od izvora, na oko 200 metara, nalazi se „Ripaljka„, jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji.

Izletište na Ozrenu predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu sa većim brojem turistički atraktivnih lokaliteta.

Osim kompleksa specijalne bolnice i vodopada, turisti rado posećuju uređena izletišta „Kalinovica„, „Očno“ i „Vlasina“, do kojih se stiže asfaltnim putem, a nalaze se na 2 km od specijalne bolnice, („Vlasina“ je na 5 km od bolnice), prema selu Jezero. 

Ozren; Foto: sokobanja.rs
Ozren; Foto: sokobanja.rs

Nedaleko od Specijalne bolnice nalazi se Ozrenska pećina, koja je duga oko 580 metara.

Pećina ima jednu dvoranu i pet galerija, ali jos nije uređena za turističko razgledanje.

U pećini su pronađeni ostaci raznih posuda i grnčarija, verovatno iz doba neolita, što ukazuje da su ovde živeli ljudi u najstarija vremena. 

Ako kroz kompleks specijalne bolnice pođete zapadno, prohodnim putem posle 3,5 km stići ćete do manastira „Jermenčić“ iz 14. veka, a hram je posvećen Arhangelima Gavrilu i Mihailu i svake godine, 26. jula, na ovom predivnom mestu održava se narodni sabor. 

Ozren; Foto: sokobanja.rs
Ozren; Foto: sokobanja.rs

Sva izletišta na Ozrenu su uređena, imaju izvore i česme pitke vode, mesta za loženje vatre, tako da su pogodna za celodnevne izlete. 

Prirodna fabrika čistog vazduha na Ozrenu i lepote koje ga krase, učiniće da doživite san na javi. Oni odvažniji, željni prave avanture, sa visoravni-izletišta „Vlasina“ mogu se uputiti u osvajanje najvišeg vrha Ozrena, „Oštra Čuka“ (1174 m), sa koga puca pogled na živopisnu sokobanjsku kotlinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име