Na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga analizirana su stanja na vodotokovima prvog i drugog reda.

Situacija se prati 24 sata, svi odgovorni subjekti od značaja i mehanizacija su u stanju pripravnosti.

Kritične tačke na vodotokovima prvog reda su kod mesta Đunis na Južnoj Moravi, na Kutinskoj reci, na pritokama Svrljiškog Timoka, Toplici u ataru Doljevca, a postoji mogućnost od izlivanja manjih bujičnih potoka. Bedem kod Vitkovca je završen prošle godine, te ne bi trebalo da predstavlja potencijalnu opasnost.

Vodostaj Jelašničke i Kutinske reke je u porastu, ali nema opasnosti od izlivanja; Foto: GO Niška Banja
Vodostaj Jelašničke i Kutinske reke je u porastu, ali nema opasnosti od izlivanja; Foto: GO Niška Banja

Krajkovačka i Bovanska brana su kontrolisane. Gotovo sve lokalne samouprave dostavile su finansijske planove sredstava u slučaju posledica eventualnih poplava.

Grad Niš je izdvojio blizu 9 miliona dinara, opština Doljevac i Gadžin Han oko 2 miliona, opština Merošina oko 4 miliona, dok su predviđena sredstva iz opštine Svrljig milion dinara.

JVP Srbijavode pripremilo je plan i sredstva za sanaciju obala Toplice koja godinama pravi problem kod Šarlinca.

Hidrometeorološka situacija je trenutno povoljna, ekipe su spremne, gradski i opštinski štabovi su u stanju pripravnosti, kao i Okružni štab Nišavskog upravnog okruga.

Suvobanjski potok u Niškoj Banji poplavio je dvorišta četiri kuće; Foto: GO Niška Banja
Suvobanjski potok u Niškoj Banji poplavio je dvorišta četiri kuće; Foto: GO Niška Banja

Izlio se Suvobanjski potok, poplavio dvorišta kuća u Niškoj Banji

Usled obilnih padavina u prethodnih nekoliko dana izlio se potok na teritoriji Gradske opštine Niška Banja.

Opštinski štab za vanredne situacije, na čelu sa predsednikom opštine, Dejanom Jovanovićem, brzo je intervenisao i angažovao mehanizaciju da očisti začepljeni deo vodotoka koji je bio prepun smeća.

“Plastične flaše su napravile čep u deo sliva Suvobanjskog potoka zbog čega se i izlilo Suvobanjski potok. Apelujem na građane da ne bacaju otpad u potoke i reke, jer to komplikuje situaciju.”, rekao je Dejan Jovanović.

Na sreću, poplavljena su samo dvorišta 4 kuća. Postavljeni su džakovi sa peskom na svim kritičnim tačkama.

Vodostaj drugih potoka, kao i Jelašničke i Kutinske reke su u porastu, ali nema opasnosti od izlivanja, kažu u dežurnom štabu za vanredne situacije.

Zajedničkom akcijom GO Niška Banja i JKP Mediana nastavljeno je uklanjanje divljih deponija; Foto: GO Niška Banja
Zajedničkom akcijom GO Niška Banja i JKP Mediana nastavljeno je uklanjanje divljih deponija; Foto: GO Niška Banja

Uklanjanje divljih deponija

U toku je i akcija uklanjanja divljih deponija kod konjičkog kluba, u Prvoj Kutini i u Lazarevom selu.

“Ovi prostori su ruglo za sve stanovnike navedenih delova naselja, a prvenstveno za turiste i ljubitelje prirode koji dolaze, jer prvo na šta naiđu je prljav, smećem i kabastim otpadom zatrpan prostor koji može da završi u potocima”, rekao je Miroslav Đokić, član Veća GO Niška Banja.

“Još jednom upućujemo molbu našim sugrađanima da se ponašaju odgovorno, da napori Gradske opštine Niška Banja i JKP Mediane, da Nišku Banju učine čistijom i prijatnijim za život i odmor, ne ostanu uzaludni”, rekao je Đokić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde