Mađarska u ponoć uvodi nove mere prema kojima će građanima Srbije za ulazak u tu zemlju biti potrebna dva negativna PCR testa u roku od pet dana. Grčke granice će za srpske turiste ostati zatvorene barem do 1. avgusta, kada bi se radilo novo „skeniranje“ epidemiološke situacije.

Gužva na granici

Dačić: Samo sa negativnim testovima preko granice

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u izjavi za Televiziju B92 objasnio da svi koji imaju negativne PCR testove mogu da prođu bez problema, dok će oni koji ne budu imali test moći da ga urade u roku od 48 časova od ulaska u Mađarsku ili da provedu 14 dana u samoizolaciji, uz napomenu da ova odluka ne uključuje ljude koji su u tranzitu.

Granice Bosne i Hercegovine i Bugarske su u ovom momentu otvorene za građane Srbije, dok resorno ministarstvo nema informacije o tome da će naši građani od 15. jula moći da uđu u Grčku, podvukao je prvi potpredsednik Vlade.

U Grčku se može ući sa negativnim testom, ali isključivo građani zemalja članica Evropske unije, ne i drugih država, precizirao je on i dodao da se pominje 1. avgust kao verovatno sledeći datum kada će biti ažuriranje podataka.

Dačić je sve zainteresovane građane pozvao da se informišu preko zvaničnih sajtova, putem telefona ili preko Ministarstva spoljnih poslova pre nego što krenu na bilo kakvo putovanje van granica Srbije.

Ljajić: Mala mogućnost za otvaranje Grčke 1. avgusta

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacije u Vladi Srbije, kaže da nisu dobili nikakvu zvaničnu odluku.

„Još nema ni nikakvog nagoveštaja iz Grčke, ali Grci mogu i 15. jula samo da produže tu zabranu do 1. avgusta… Čak zbog porasta broja zaraženih u Srbiji već sada se može reći da je mala mogućnost da otvore granice i 1. avgusta…“, rekao je za „Blic“ Rasim Ljajić.

I direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže za „Blic“ da ovo udruženje još nema zvaničnu potvrdu iz Grčke ovim povodom, ali da, na žalost, očekuju da granice neće biti otvorene 15. jula.

Udruženje turističkih agencija, hotelijeri, vodiči i prevoznici uputiće Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć, zbog katastrofalnih posledica pandemije na njihovo poslovanje. Prema rečima Seničića, prihodi agencija pali su za više od 90 odsto, i bez sektorske pomoći neće moći da opstanu.

On kaže da je na letovanju trenutno oko 70.000 ljudi iz Srbije, od toga je preko agencija otišla možda polovina, što je tek oko 7 odsto od očekivanog prihoda u špicu sezone.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име