Instagram je postao jedna od glavnih platformi za prenos lažnih informacija o vakcinama.

Zbog toga je sama platforma rešila da se bori sa ovom vrstom lažnih vesti na njihovoj mreži, odnosno da blokira i uklanja sve heštegove koji promovišu „provereno“ lažne antivakcinaške stavove.

Borba protiv onih koji zagovaraju izbegavanje vakcinisanja dece

Na ovoj društvenoj mreži su već blokirani heštegovi koji u sebi sadrže lažne tvrdnje poput one da vakcine izazivaju autizam – #vaccinescauseautism.

Sada najavljuju da će blokirati i opštije heštegove koji se koriste za širenje laži takozvanih antivakcinaša.

Lažne vesti o vakcinama biće smatrane sve one koje tako oceni Svetska zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu zaraznih bolesti.

Borba protiv onih koji zagovaraju izbegavanje vakcinisanja dece
Borba protiv onih koji zagovaraju izbegavanje vakcinisanja dece

Informacije koje mogu biti štetne a nije potvrđena njihova štetnost u kliničkim uslovima neće biti uklonjeni sa mreže, saopštavaju iz društvene mreže Instagram.

Takođe, Instagram neće preduzimati mere protiv ljudi i naloga koji se identifikuju kao antivakcinaši.

Ove vesti dolaze nakon serija optužbi na račun kompanije Fejsbuk koja je pod ogromnim pritiscima jer je postala jedna od glavnih alata za širenje ovih dezinformacija.

Prošlo je već dva meseca kako je kompanija obećala da će ukloniti sadržaj sa antivkacinaškom konotacijom, ali nekoliko antivakcinaških kanala i naloga na kojima se šire dezinformacije su i dalje aktivni na Instagramu.

U međuvremenu je izbila epidemija malih boginja u New Yorku. Ovakav razvoj događaja je samo pokazao koliko nevakcinisanje dece može biti opasno. Algroitam će se boriti upravo protiv najuticajnih izvora lažnih informacija na ovu temu.

U budućnosti Instagram planira da uvede i edukativni sadržaj tj. pop-up prozore koji će se pojavljivati ljudima na ekranu koji pretražuju informacije o antivakcinaškom pokretu pomoću haštagova i skrenuti im pažnju na naučne činjenice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име