Nebeska staza 2019“, državno prvenstvo u planinskom trčanju, biće održano u nedelju, 14. jula, u Ostrovici, u Sićevačkoj klisuri.

Start trke zakazan je za 10 časova, na izletištu Banjica u Ostrovici.

Organizator trke je Udruženje građana „Ramonda Serbica Ostrovica“ u saradnji sa PAK „Mosor“ i Planinarskim savezom Srbije, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Niška Banja.

Nebeska staza 2019; Foto: ostrovicatreking FB
Nebeska staza 2018; Foto: ostrovicatreking FB

Na ovoj trci, stazu dužine 30 kilometara pokušaće da savlada više od 100 takmičara iz cele Srbije.

Takmičari će imati priliku da upoznaju lepote Parka prirode Sićevačka klisura jer staza vodi preko planine Kusača, Mandaš, Oblik, preko sela Kunovica i Ostrovica.

Start trke se nalazi na izletištu Banjica u selu Ostrovica na 230 mnv. Staza ide preko vrha planine Kusača na 771 mnv (5.8 km od starta), dalje preko sela Kunovica do planine Mandaš na 579 mnv kroz gustu šumu u dužini od 6 km sa 1km uspona do vrha.

Potom sledi spust do crkve Svetog Petra i Pavla u Ostrovici (12.5 km).

Nakon crkve sledi deo staze od 2 km koji prolazi kroz selo Ostrovica i vodi do planine Oblik.

Staza prema planini Oblik je sa konstantnim usponom i prolazi pored izvora Strčikrak (18 km). Nakon izvora sledi uspon od 3.5 km do samog vrha planine Oblik na 901 mnv.

Sa vrha Oblik sledi spust u dužini od 3 km do izvora Kladenčić, te još 5 km do cilja po kombinovanom terenu. Staza prolazi pored crkve Sveti Arhangel Gavrilo (28 km) koja je izgrađena 1992. godine na temeljima crkve iz antičkog doba.

Do cilja ostaje još 1.5 km kratkim asfaltnim i većim delom makadamskim putem.

Prevoz

U nedelju, 14. jula saobraća autobuska linija Niš – Ostrovica (linija L20) u 06:55 sa glavne PRIGRADSKE autobuske stanice u Nišu (zbog radova na glavnoj stanici autobusi staju preko puta na stanici kod pošte).

Smer – GAS – Sud – Bolnica – Trošarina – Br.6 – Niška Banja – Prosek – Sićevo – Ostrovica.

Cena karte je 100 dinara u jednom smeru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde