11 C
Niš
četvrtak, 23 septembra, 2021

Fiskalni savet: Isplata 100 evra građanima bila loša mera

Isplata po 100 evra svim punoletnim građanima Srbije iz državnog budžeta proletos, bila je loša mera socijalne politike koja ne omogućava ni trajno ni značajno smanjenje nejednakosti i siromaštva, ukazao je Fiskalni savet.

Savet se oglasio povodom studije Međunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u kojoj je zaključeno da je program isplate 100 evra punoletnim građanima imao „zadivljujuće snažne efekte na smanjenje nejednakosti i siromaštva“ u Srbiji.

„Pogrešan zaključak studije MOR-a i EBRD-a posledica je fundamentalnih grešaka i propusta u sprovedenim analizama. Ispravna analiza, suprotno tome, pokazuje da je isplata 100 evra svim punoletnim građanima loša mera socijalne politike koja ne omogućava ni trajno niti značajno smanjenje nejednakosti i siromaštva“, smatra Fiskalni savet.

Ukazano je da nije merodavno meriti efekat jednokratne mere na smanjenje nejednakosti i siromaštva „jer se na ovaj način ne može ostvariti nikakvo trajno poboljšanje ovih dugoročnih društvenih problema“.

„Štaviše, veliko zaduživanje države (više od 70 milijardi dinara) da bi svima isplatila 100 evra smanjiće budžetske mogućnosti za pomoć ugroženim građanima i time potencijalno povećati siromaštvo u budućnosti“, navodi se u analizi.

Dalje se kaže da „pored toga što simulacije MOR-a i EBRD-a nisu metodološki smislene, one su i matematički pogrešno izračunate, i čak tri i po puta preuveličavaju jednokratan (privremen) efekat smanjenja siromaštva u 2020. godini“.

Ocenjeno je da „suprotno dobroj istraživačkoj praksi, studija MOR-a i EBRD-a ne razmatra alternativne mogućnosti da su ista, ili manja budžetska sredstva mogla da imaju znatno veći efekat na smanjenje nejednakosti i siromaštva – pod uslovom da su bila ciljana na domaćinstva ugrožena i pogođena krizom, umesto što su neselektivno podeljena svim punoletnim građanima“.

„Isplata 100 evra (svim) punoletnim građanima predstavlja neodgovornu fiskalnu politiku koja će otežati sprovođenje sistemskih mera za smanjenje nejednakosti i siromaštva u budućnosti“, upozorio je Fiskalni savet.

Savet je ukazao da je taj novac država morala da obezbedi na međunarodnom finansijskom tržištu, te će trošak tog duga godinama morati da otplaćuju svi poreski obveznici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

2,000FanovaLajkuj
108PratilacaZaprati
69PratilacaZaprati

VREMENSKA PROGNOZA
NIŠ

Niš
light rain
11 ° C
11 °
10.7 °
62 %
2.6kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
31 °
Pon
31 °