Nagradu Grada Tirane i organizacije Syri Blu za podršku jazz muzici, interkulturalizmu i kulturnom dijalogu među mladim umetnicima dobio je direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević. Nagrada je uručena u sklopu programa festivala „Jazz in Albania“.

Direktor Nišvilla nagrađen u Tirani

Dodela nagrade je bila tokom uvodne festivalske večeri na kojoj su nastupili učesnici projekta JAIN (Jazz i interkulturalizam), podržanog od strane programa „Kreativna Evropa“, a koji okuplja mlade muzičare iz Albanije, Italije i Srbije. Ovaj nastup bio je ujedno i završni koncert u sklopu dvogodišnjeg prjekta koji je okupio šezdesetak mladih muzičara. Iste festivalske večeri nastupio je i niški jazz trio Moba.

Ivan Blagojević na dodeli nagrade

Direrktor Nišvila je podsetio da saradnja sa organizacijom „Syri blu“ iz Tirane koja je partner u „JAIN“ projektu i organizator festivala „Jazz in Albania“ traje već godinama kroz uzajamno predstavljanje profesionalnih sastava iz Srbije i Albanije na ova dva festivala. Takođe i kroz ranije zajedničke projekte namenjene mladim muzičarima, među kojima treba pomenuti i „SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) youth jazz project“.

„Ta saradnja mora da se nastavi jer je to pre svega želja samih muzičara“, kaže Blagojević.

nisvil
Foto: Nisville

Osnivač Nišvilla je 2018. godine godine dobio „Zlatni vek“ najveću nagradu koju Ministarstvo kulture Bugarske dodeljuje stranim državljanima za promociju kulture. Blagojević je do sada jedini državljanin Srbije koji je dobio to prestižno priznanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име