Prema podacima Gradske izborne komisije Niš do 10 časova izlaznost na biralištima je 7,7 odsto, dok je najveći odziv za glasanje u Niškoj Banji, gde je 9 odsto birača obavilo svoju građansku dužnost. Na 176 biračkih mesta u Nišu pravo glasa ima 231.134 birača koji biraju svoje predstavnike u republičkom, gradskom i opštinskom parlamentu.

Kako kaže predsednica GIK-a Ljiljana Berić otvaranje biračkih mesta jutros u 7 sati prošlo je u skladu sa propisanim procedurama, bilo je neznatnih kašnjenja.

„Biračko mesto 34 otvoreno je sa malim zakašnjenjem, ali pre toga glasačka kutija je zapečaćena i u nju ubačen kontrolni list“, kaže Berić.

Penzioneri su i ovog puta bili najnestrpljiviji da glasaju, tako da je veliki broj njih bio još u 7 sati na biračkim mestima.

glasanje
Penzioneri prvi na biralištima; foto: A.V./Novinari Online

Na snazi su preventivne mere i preporuke za ponašanje usled opasnosti od korona virusa. Obavezna je fizička distanca od jednog metra, kao i korišćenje zaštitnih sredstava poput maski, rukavica i dezinficijenasa. Nema zadržavanja na biračkom mestu duže od 15 minuta.

Odziv na nivou Srbije

Radio-televizija Srbije objavila je da prema podacima Cesida i Ipsosa izlasnost na izbore u Srbiji do 9.00 iznosi 5,2 odsto upisanih birača.

Crta je saopštila da je izlaznost, takodje do 9 sati, nešto veća 5,4 odsto, dodajući da su na dva odsto biračkih mesta zabeležene nepravilnosti poput povrede tajnosti glasanja, glasanje birača koji nisu upisani u birački spisak, kao i slučajevi u kojima glasačka kutija nije bila zapečaćena i kontrolni listić nije pokazan prvom biraču.

Naveli su da je većina biračkih mesta otvoreno na vreme, dok je na 13 odsto bilo manjeg kašnjenja.

Posmatrači Crte su rasporedjeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta, što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji, navela je ta organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име