U Republici Srbiji u ponoć je počela predizborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. juna, u 20 časova.

To znači da izborne liste tokom izborne tišine neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Za vreme predizborne tišine, u nedelju u danu za glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

U nedelju, na izborni dan, od 7 do 20 časova, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.583.665 građana Srbije, koji će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.385 biračkih mesta.

Izbore će pratiti 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača, a na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista stranaka i koalicija koje će se boriti da pređu cenzus od tri odsto izašlih birača i osvoje poslanička mesta u Skupštini Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име