Večeras na Nišvilu britanski gitarista, balkanska muzika, bluz i performans „Izolacionisti“

Specijalno izdanje Nisville 2020 online bez publike, počelo je sinoć na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, uz live streaming putem Nisville web sajta. Večeras su na programu koncerti i pozorišne predstave.

Nisville 2020. bez publike; Foto: I.J./Novinari Online

U okviru programa Nišville jazz teatarskog festivala izvedene su predstave  „Crvenkapa“ u izvođenju Pan Teatra i “Tri sestre i Nataša P“ u izvođenju trupe „Art Media“ i u saradnji sa Nacionalnom operom i baletom Severne Makedonije.

Muzički deo programa otvorio je najbolji albanski džez sastav  Kaba Project Ajs, koji je nedavno objavio album jazz aranžmana tradicionalnih pesama  „JalbaniaZZ“ snimljen na Roccela festivalu u Italiji. 

Najaktivniji srpski gipsy swing sastav Dejan Krsmanović Trio predstavio se autorskim programom koji je već privukao pažnju i inostranih producenata među kojima je i čuveni Jon Larson inače vođa čuvenog sastava Hot Club De Norvege.

Trio Dejana Krsmanovića; Foto: I.J./Novinari Online

Program prvog dana festivala je zatvorio tradicionalni romski Orkestar Žarka Stamenkovića programom posvećenim Šabanu Bajramoviću.

Orkestar Žarka Stamenkovića; Foto: I.J./Novinari Online

Zbog velike posete Nišville sajtu program se prekidao u više navrata, te se organizacioni tim Nišville jazz festivala izvinjava svim gledaocima livestream prenosa. Stručna ekipa radi na povećanju kapaciteta gledanosti, i očekuje se da narednih večeri ne bude problema.

Svi koncerti će, kako kažu u Nišvillu, biti dostupni na linku http://nisville.com/live-stream/ tako da će svako imati priliku odloženo da ih odgleda.

Program za petak 14. avgust

Druge festivalske večeri biće izvedena predstava za decu „Crven nosić“ Pan teatra iz Beograda i pozorišni performans „Izolacionisti“ Udruženja Nova mreža iz Niša.

U muzičkom delu programa slede nastupi  sastava Galeas britanskog gitariste italijanskog porekla Antonia Marzinotta, world music sastav Balkanophonia koji predvodi Nikola Starčević – istovremeno i član porodičnog gitarskog trija Balkanske žice. Program zatvara  bluz bend Slide Ride.

O „Izolacionistima“

Pozorišni peformans „Izolacionisti“ deo je Inicijative za zdravo i kreativno starenje u kojem glume osobe starije od 60 godina i biće izveden u Vizantijskoj ulici u Niškoj tvrđavi.

poster
Pozorišni performans „Izolacionisti“, rediteljka Maja Mitić; Foto: Nova mreža

„Cilj ovog događaja je jačanje svesti građana o potrebi poboljšanja položaja starih osoba u društvu, a Nišville svake godine pruža podršku idejama i projektima koji su važni za lokalnu zajednicu“, kažu u Nišvillu.

Rediteljka ovog umetničkog koncepta je Maja Mitić, u predstavi se pojavljuje 11 glumica, a muzičke numere izvodi Una Marković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo