Veče Mendelsona: Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra

Povodom 210 godina od rođenja čuvenog nemačkog kompozitora ranog romantizma, Feliksa Mendelsona, često smatranim najvećim muzičkim vunderkindom nakon V. A. Mocarta, Niški simfonijski orkestar predstavlja po mnogima njegova dva najpoznatija dela – Koncert za violinu i orkestar u e – molu op. 64 i Simfoniju br . 3 u a – molu (“Škotska simfonija”).

Premijerni koncert NSO
Premijerni koncert NSO

“Koncert za violinu i orkestar u e – molu op. 64 je jedan od najznačajnijih violinskih koncerata. Koncert ne počinje uobičajeno, orkestarskim uvodom, već odmah kreće violinska tema.”, kažu u NSO.

Mendelson je prvo predložio ideju o koncertu Ferdinandu Davidu, bliskom prijatelju i koncertmajstoru, a narednih šest godina je usavršavao delo i premijera se dogodila 1845. godine sa Lajpcig Gevandhaus orkestrom, gde je Feliks još od 1835. godine bio šef dirigent.

Koncert je bio veoma brzo prihvaćen i uskoro je postao jedan od najvećih koncerata za violinu svih vremena.

Mnogi profesionalni violinisti su snimali koncert i on je često izvođen, a korišćen je i za razna muzička takmičenja.

Simfonija br. 3, popularna “Škotska” simfonija je nastala kada je u 1829. godine Mendelson prvi put otputovao u Britaniju.

Tamo je upoznao kraljicu Viktoriju i princa Alberta, a nakon serije uspešnih javnih i privatnih koncerata, na leto iste godine ide u Edinburg, glavni grad Škotske.

Inspirisan Holirud kapelom u Holirud palati, u Edinburgu, piše svojoj porodici: “U dubokom sumraku danas sam otišao ​​u palatu, gde je kraljica Marija živela i volela … Kapela ispod je sada bez krova. Trava i bršljan sada rastu tamo, na slomljenom oltaru gde je krunisana Кraljica Škotske i gde se jasna nebesa ulivaju. Mislim da sam na tom mestu pronašao početak moje “Škotske” simfonije”.

Dirigent: Svilen Simeonov

Solista: Lidija Bojinović (violina)

Za više informacija o koncertu posetite naš zvanični sajt – www.simfonijski.com

Karte se mogu kupiti na blagajni Niškog simfonijskog orkestra svakog radnog dana od 08 – 15 sati po ceni od 400 i 250 dinara za đake, studente i penzionere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije