“Teatar na raskršću” u Nišu: Prvi festival drame i pozorišta

Narodno pozorišta Niš od 12. do 19. marta organizuje prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“.

Na festivalu će biti izvedeno osam takmičarskih predstava i komad u čast nagrađenih, rečeno je na promociji ovog festivala u Gradskoj kući u Nišu.

Prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora; Foto: Narodno pozorište Niš
Prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora; Foto: Narodno pozorište Niš

Festival će biti otvoren 11. marta na dan niškog teatra premijernim izvođenjem komada „Putujuće pozorište Šopalović“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Od 12. do 19. marta biće izvedeno osam takmičarskih predstava i komad u čast nagrađenih.

Festival je osnovan na inicijativu gradonačelnika Niša, kaže direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović.

Na festivalu će biti izvedene predstave: “Kad bi Sombor bio Holivud” Narodnog pozorišta Sombor, “We are born naked and the rest is…” scena Mess Sarajevo, “Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Cetinje, “Filoktet” HNK Varaždin, “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Višnjik” teatra Ivan Radoev iz bugarskog grada Plevena, “Festen” dramskog teatra iz Skoplja, “Sumrak bogova” SNG Maribor i u čast nagrađenih predstava “Sarajevo 1914 Mali mi je ovaj grob” pozorišne trupe Ars Moriendi iz Soluna.

Predsednik Saveta festivala reditelj Nebojša Bradić istakao je da će ovaj festival promovisati pozorišne umetnike i stvaraoce sa balkanskog kulturnog prostora.

Nagrade, tribine, bogati prateći program

Na festivalu će publika moći da pogleda komade koji obrađuju tekstove od antičke drame do savremenih autora, a biće predstavljeni i individualni umetnički projekti. 

Žiri ovogodišnjeg festivala koji će dodeliti 10 nagrada činiće Mia Begović, glumica, Bogdan Kostea, reditelj i glumac, Enver Petrovci glumac, Katarina Kocevska, glumica i dramski pisac Branislav Žaga Mićunović reditelj. Na festivalu će biti dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade novinarskog žirija.

Najavljen je i bogat program pratećih manifestacija a ključni je održavanje dvodnevne tribineTeatri Balkana-Saradnja na raskršću 16. i 17. marta u New city hotelu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Najnovije