Striporama fest u Tvrđavi

“Striporama fest” je međunarodni festival stripa i popularne kulture koji po peti put organizuju Nišville Jazz festival i niška striparnica Južni Darkwood. „Striporama fest“ je prethodnih godina uspeo da se uvrsti u grupu najposećenijih strip festivala na Balkanu.

Kao gost Striporame 2019 prvi put će posetiti Srbiju Đuzepe Mateoni (Giuseppe Matteoni), zvezda izdavačke kuće„Sergio Bonelli Editore“, autor naslovnica i crtač strip serijala Dragonero.

Gosti će biti iKonstantin Viktov-Titis (strip crtač i storyboarder na hit-filmovima The Expendables, Killing Season, Olympus has fallen), Milorad Vicanović Maza (crtač Wundervaffen strip serije, jedne od najprodavanijih na frankofonom tržištu), Darko Perović (jedan od najpopularnijih strip crtača u Italiji, crtač na strip serijalu Magični Vetar), Ivan Stojković (strip crtač i animator), Miroljub Milutinović Brada (dve decenije prisutan na francuskoj strip sceni), Sabahudin Muranović Muran (crtač stripa Vekovnici i Hajduk), Dejan Nenadov (slikar, stripar i ilustrator, od 2008. prisutan na francuskom tržištu), Leonid Pilipović (zvezda francuskog stripa i gitarista grupe Goblini).

Program Striporame odigrava se u Niškoj tvrđavi, u Zelenom strip ateljeu, gde gosti festivala potpisuju stripove, i crtaju posvete posetiocima.U okviru festivala biće organizovana i samostalna izložba Dejana Nenadova, izložba radova gostiju učesnika svih pet dosadašnjih izdanja Striporame,izložba akcionih figura, kao i radionica stripa za osnovce i srednjoškolce.

Jedan od važnih segmenata Striporame, po kojem se i razlikuje od festivala u zemlji i okruženju, jeste i zvanični portfolio festivala, sačinjen od ilustracija gostiju festivala urađenih specijalno za ovu priliku.Na ilustracijama se po tradiciji nalazi kombinacija kulturno-istorijskih i arhitektonskih motiva Niša i poznatih junaka koje gosti festivala inače crtaju.

Do sada je u okviru Striporame organizovano nekoliko desetina predavanja i tribina, više od dvadeset izložbi, a crtačke zvezde poput Luiđija Pikata, Điđija Kavenaga, Marka Soldija… po prvi put su posetili Srbiju upravo kao gosti Striporame.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije