Sterijino pozorje: Niški glumac napisao jednu od pet najboljih drama

Dramski tekst niškog glumca Marjana Todorovića “Mmm gde smo ono stali” proglašen je jednim od pet najboljih na konkursu Sterijinog pozorja iz Novog Sada za najbolji originalni domaći dramski tekst. U konkurenciji je bilo 80 tekstova.

Marjan Todorović; Foto: Narodno pozorište

Za akademskog glumca Marjana Todorovića, nekadašnjeg člana hip-hop grupe “D-fence”, ovo je treći tekst koji je nagrađen na nekom dramskom konkursu. On je nagrađen na  konkursu Niške Art Fondacije za kratku dramu na temu Niša za autorski tekst “Ees mooda” i na konkursu Fondacije HARTEFAКT iz Beograda za dramski tekst “Zer0”.

Ovaj višestruko talentovani umetnik igra u aktuelnim predstavama “Limunacija”, “Gde je nestao Harms”, “Brod ljubavi”, “Veliki manevri u tijesnim ulicama”, Violinista na krovu…

Autor najboljeg teksta Novosađanin

Za najbolji tekst izabran je “Ne pre 4:30 niti posle 5:00” (šifra: Plastika) koji je napisao dramaturg Filip Grujić iz Novog Sada.

O tome koji tekst ispunjava dramske kriterijume odlučivao je žiri  u sastavu Milivoje Mlađenović (predsednik), Filip Vujošević i Franja Petrinović.

“Od preko 80 prispelih, u najuži izbor žiri je uvrstio sledeće tekstove i preporučuje ih za inscenaciju: Sada nije juli Đorđa Кosića (šifra: Pesak), Ja kada plačem, plačem zbog svega Кatarine Mitrović (šifra: Кatapultiranje), Dajč i Zec Tanje Maksimović (šifra: 111drama999), i Mmm… gde smo ono stali? Marjana Todorovića (šifra: Full clip)”, piše u odluci žirija.

Prva nagrada, osim novčanog dela u iznosu od 400.000 dinara i Sterijine značke, podrazumeva i praizvođenje pobedničkog teksta u koprodukciji Sterijinog pozorja i nekog od domaćih pozorišta, kao i objavljivanje u časopisu “Scena” na srpskom i engleskom jeziku. Takođe, od ove godine, ona obuhvata mogućnost ekranizacije drame u saradnji Radio-televizije Vojvodina i Pozorja. Dodela nagrade biće upriličena na Dan Sterijinog pozorja 29. marta u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije