Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ “Bubanjski heroji” i Dejan Jovanović, veroučitelj u istoj školi napravili su film o deda Đorđu Mihailovićučuvaru srpskih junačkih grobova na Zejtinliku.

U tridesetominutnoj priči pomagala im je i Dragana Nešić, profesor srpskg jezika koja se u ovom slučaju potpisuje kao narator.

Deda Đorđe čuvar zejtinllika
Deda Đorđe čuvar Zejtinllika

„Od deda Đorđa ćemo u filmu čuti da je prvi čuvar groblja bio Savo Mihailović koji je bio na čelu grupe zadužene za eshumaciju srpskih vojnika i njihovo premeštanje na područje budućeg vojničkog groblja. Savo, Srbin iz Grblja iz Crne Gore, sakupio je svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih čuvao do svoje smrti 1928. godine živeći u kućici sagrađenoj za njega i njegovu porodicu u sklopu groblja. Nakon smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku. Njega je nasledio njegov sin Đuro koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Đuro umire 1961. godine i biva sahranjen uz oca na Zejtinliku“, prenosi Đorđe Bojanić.

Danas je čuvar, domaćin i vodič srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović, Đurin sin i Savin unuk, koji živi u čuvarskoj kućici.

Đorđe je hodajuća legenda. Energiju koju on ima, mnogi mladi ljudi nemaju. Bez obzira na godine, deda Đorđe se ne predaje, priča Đorđe Bojanić.

Iz filma saznajemo i da se Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku nalazi u Solunu i u njegovom sklopu su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Pročitajte i: Čuvar srpskog vojničkog groblja “Zejtinlik” proslavio 91 rođendan

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име