Film „Slikar i beračica grožđa“ je umetničko-dokumentarnog karaktera i osvetljava poslednje godine života Save Šumanovića. Biće emitovan u ponedeljak, 28. oktobra od 18:30h u Oficirskom domu, saopštava GSLU Niš.

Reditelju Nikoli Lorencinu kao inspiracija poslužila su pisma koje je devojka Marija Demšar, poreklom iz Slovenije, deportovana početkom Drugog svetskog rata u Šid i ratne godine provela u kući čuvenog umetnika, slala svojoj porodici.

Ona je detaljno pisala o novoj sredini, načinu života i navikama u porodici Šumanović, te su pisma postala naučna građa na osnovu koje može da se rekonstruiše život slikara i njegove majke.

Marija Demšar se takođe sećala da je sa korpom grožđa pozirala Šumanoviću, a njen lik prepoznala je njena ćerka dr Marija Sanonik na triptihu „Beračice“- poslednjoj slici Save Šumanovića.

Film je nagrađivan na festivalima kratkometražnog filma, ustupljen je od Galerije slika „Sava Šumanović “ iz Šida i prikazuje se kao deo pratećeg programa izložbe „Poslednja decenija Save Šumanovića“ u Nišu.

Podsećamo da je zbog velikog interesovanja izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića“ produžena i trajaće do četvrtka 31. oktobra.

Otvorena je za posetioce svakog dana od 10do 20 sati.

Ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име