„Vremeplov: zgrada Univerziteta u Nišu kroz vekove“ naziv je izložbe koju je povodom 55 godina postojanja i rada niškog Univerziteta priredila Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“.

Zgrada Banovine; Foto: Nenad Petrović

Izložba, čiji su autori Goran Marinković i Zoran B. Živković, obuhvata publikacije iz fonda biblioteke i brojne fotografije i zanimljivosti iz istorijata zgrade Univerziteta u Nišu.

„Mnoge od ovih fotografija, koje su svedoci važnih događaja iz istorije jedne od najlepših i najreprezentativnijih niških javnih građevina, dosada nisu bile poznate javnosti“, kažu u biblioteci.

Izložba je otvorena svakog radnog dana od 7.30 do 19.30 časova u Svečanoj sali biblioteke, na drugom spratu.

Istorijat Banovine

Zgrada Banovine, najreprezentativnije ostvarenje među javnim objektima Niša izgrađeno je 1886. godine po projektu nepoznatog bečkog arhitekte.

Izložba je otvorena svakog radnog dana

Tada ugaona zgrada sa dva krila, imala je sprat i prizemlje. Godine 1925. nadzidan je drugi sprat, a 1934. kada je zgrada već bila sedište Moravske banovine, dograđeno je krilo u ulici Šumatovačkoj, po projektu ruskog arhitekte Aleksandra Gercenvica.

Konačno, 1935. završeno je trospratno lučno pročelje po projektu beogradskog arhitekte Petra Gačića, čime je uobličen današnji izgled.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име