O značajnim ženama Niša koje su za svoj rad i doprinos društvu dobile spomen obeležja govoriće glumica Dragana Jovanović kroz svoju autorsku predstavu “Ooo Кamenjene” u okviru festivala ArtFemine.

Predstava će premijerno biti izvedena 5. jula 2019. u 19 časova ispred spomenika Jeleni Dimitrijević u Tvrđavi.

“Ooo Кamenjene” govori o književnici Jeleni Dimitrijević, čiji se spomenik nalazi u Tvrđavi, zatim Đuki Dinić čija se bista nalazi u parku ispred zgrade Univerziteta i Nadeždi Petrović čiji spomenik postoji na Кeju.

“Ovom ambijantalnom predstavom želimo da podsetimo javnost na značajne žene u Gradu Nišu, koje su za svoj rad i doprinos društvu i zajednci dobile spomen obeležja. Predstavom “Ooo Кamenjene” želimo da podsetimo na značaj, lik i delo, ovih triju žena, ali i da istaknemo položaj žena koje su zapostavljene i u praksi počasti i sećanja, jer na teritoriji Grada Niša, postoji oko 300 spomenika i spomen obeležja, a manje od jedne trećine su ženski spomenici”, kaže Dragana Jovanović.

Ambijentalnim izvođenjem predstave autorka želi da skrene pažnju građana na heroine pored kojih svakodnevno prolazimo, a tako malo o njima znamo.

“Ovo je predstava o okamenjenim ženama, ženama koje jesu spomenik, ali živi spomenik. One koje svojim delom ohrabruju i opominju da je žena dužna da stvara, da ispolji svoje biće, da ne odustane od svojih strasti i da voli. Činjenice o njima su manje više poznate i dostupne, ali mene kao autora i izvođača zanima šta je između tih činjenica, šta je njihova intima, koja je njihova tajna”, kaže Jovanović.

Niške heroine

Autorka Dragana Jovanović pita se šta je ženom 21. veka i njenom okamenjenom dušom.

“Šta je sa ženskom dušom koju je stegao konfor, botoks, želja za uspehom i indetifikacijom sa muškarcem?”, kaže Dragana Jovanović.

Tekst, koncept, režiju i izvođenje potpisuje Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu, a festival ArtFemine organizuje “Centar za devojke”.

Predstava se realizuje uz podršku Grada Niša, Sekretarijata za kulturu i informisanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde