Srpsko pozorište iz Mađarske održaće turneju u sklopu manifestacije “Nedelje mađarske kulture u Srbiji” i tom prilikom posetiti i Grad Niš.

Ovo pozorište predstaviće se Nišlijama muzičkom dramom “Avala Express” Tamaša Čeha i Gaze Beremenjija, u režiji Petra Miloševića. 

Predstava će se održati u Narodnom pozorištu u Nišu, u sredu 6.03.2019. godine, u foajeu na spratu. Majstor igre je Janoš Degi.

U predstavi igraju: Milan Rus, Gabor Lenđel, Branimir Đorđev i Mirko Mitar Krkeljić.
Avala express – ljubavna priča jednog Joze, koji čeka Anu na stanici Keleti. Čeka voz Avala express.

Elegija jednom vremenu, jednoj generaciji koja nestaje Petar Milošević o predstavi: „Prošlo je dvadeset godina od premijere ove predstave. Kako bismo rekli, prošlo je dva puta X – iks (XX).

U predstavi se pojavljuju dve važne reči na slovo „X”. Jedna je „express”.

„Avala express“ – beogradski voz, koji je 1990. godine bio jedina veza između ratom rascepljene Jugoslavije i ostalog dela sveta.

U vreme dolaska voza „Avale express“ na stanicu Keleti peron je bio prepun ljudi, koji su čekali svoje rođake, prijatelje, ljubavi.

Tako se 1996. godine sam od sebe rodio naslov i samo je trebalo složiti pesme u neki odgovarajući red: stanica, miris mašinskog ulja, čekaonica…itd. Voz stiže u grad koji se zove Budimpešta.

Prvi koncert na kome su se na srpskom jeziku pevale pesme Tomaša Čeha i Geze Beremenjija, koje je Petar Milošević preveo i adaptirao u muzičku priču sa svojim početkom i krajem, održan je 1996. godine.

Koncert je obnovljen 2016. godine da bi se obeležila dvadesetogodišnjica prvog izvođenja.

Celokupna projekcija rađena je uz saradnju Srpskog pozorišta u Mađarskoj i porodice Tamaša Čeha.

Cena ulaznica je 200 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име