GODIŠNJE NAGRADE ZA UMETNIČKO DOSTIGNUĆE DODELJENE GLUMICI SVETLANI MIHAJLOVIĆ I POSTHUMNO REDITELJU ZORANU LOZANČIĆU

Dodelom godišnjih nagrada za umetničko dostignuće i radni doprinos zaposlenih, Pozorište lutaka u Nišu proslavilo je svoj 62. rođendan.

Godišnja nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je glumici Svetlani Mihajlović za ulogu Snežne kraljice u predstavi „Snežna kraljica“, a dodeljeno je i posthumno priznanje glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.

Godišnja nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je glumici Svetlani Mihajlović za ulogu Snežne kraljice u predstavi "Snežna kraljica", a dodeljeno je i posthumno priznanje glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću
Godišnja nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je glumici Svetlani Mihajlović za ulogu Snežne kraljice u predstavi „Snežna kraljica“, a dodeljeno je i posthumno priznanje glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću

„Kad sam čula da sam dobila nagradu ja sam se rasplakala, naišla je bujica osećanja i razmišljam kako ipak pose kiše dođe sunce. Drago mi je što je i pokojni Lozančić dobio priznanje, jer on je moj teatarski brat. Nažalost nije doživeo izvođenje „Snežne kraljice“ koju je režirao, ali sigurno je tu negde sa nama sada. Drago mi je i zbog svih nas koji smo imali hrabrosti i vere i želje da ova predstava izađe. Dobila je i mnogobrojne nagrade…“, rekla je glumica Svetlana Mihajlović koja i igra u predstavi „Snežnu kraljicu“.

Snežna kraljica, predstava; Foto: Pozorište lutaka Niš
Snežna kraljica, predstava; Foto: Pozorište lutaka Niš

Komisija za dodelu nagrada za umetničko dostignuće zasedala je u sastavu: Slobodan Krstić, novinar, pozorišni kritičar i publicista, Nataša Ilić, lektor i dramaturg i Velibor Petković, novinar i književnik.

Zbog pristupa poslu i dobrih radnih rezultata nagrađeni su Ljiljana Dodić, inspicijent i Miladin Milanović, službenik za poslove zaštite na radu.

Povodom 62. rođendana, u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana u parku Svetog Save biće izvedene tri predstave. 25. juna „Patkica Žutkica“, 26. “Luckasti klovnovi“ i 27. juna predstava „Kosić Bosić“. Sve predstave počinju u 19 časova, a program je za sve posetioce besplatan.

62 godine mališani uživaju u predstavama niških lutkara

Posle sedam godina amaterskog rada, 28 premijernih predstava i stotine repriza, 23. juna 1958, doneta je odluka o prerastanju u profesionalnu ustanovu, Dečje pozorište, sa lutkarskom i živom scenom, kojim je rukovodio Jordan Paunović. Četiri godine kasnije, prerasta u Pozorište lutaka. Iste godine sa predstavom “So vrednija od zlata” nastupa na prvim Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Pozorište lutaka je šezdesetih i sedamdesetih godina nizalo uspehe. To je period izlaska i na inostrane scene, prvih nagrada, priznanja sa susreta i festivala. Na Dan oslobođenja Niša, 14. oktobra 1977. godine, seli se u novu zgradu, u kojoj se i danas nalazi. Tada je, zahvaljujući dobrim uslovima za rad, Lutkarsko pozorište napredovalo.

Primenjuju se različite lutkarske tehnike: marioneta, ginjol, crni teatar, teatar senki itd. Spremaju se i kombinovane predstave sa živim glumcima na sceni, pa i kompletne žive predstave kao vid delatnosti kojim se žele pridobiti stariji uzrasti dečje publike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име