Pesnik Nenad Milošević dobitnik književne nagrade „Branko Miljković“

Najbolja knjiga „Pesme iz limba“

Dobitnik književne nagrade „Branko Miljković“ je Nenad Milošević za knjigu pesama „Pesme iz limba“. U konkurenciji je bilo 120 izdanja iz prethodne godine, a žiri je odluku doneo na završnoj sednici. Nagrada će biti dodeljena tokom leta.

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Dragan Bošković i Vojislav Кaranović, članovi, na završnoj sednici održanoj 28. juna jednoglasno je doneo odluku da se Nenadu Miloševiću dodeli nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Pesme iz limba“ u izdanju Кulturnog centra Novog Sada.

U najužem izbor žiri je, pored ove knjige, izdvojio i „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić, za koje takođe smatra da su posebno obeležile pesničku produkciju 2019. godine.

„Pesme iz limba“

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa, a svečano će biti uručena tokom leta u okviru manifestacije „Dani Branka Miljkovića“ u Nišu.

Obrazloženje za nagradu

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine, na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga, i posle iscrpne diskusije je jednoglasno doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2019. godinu bude dodeljena Nenadu Miloševiću za zbirku pesama „Pesme iz limba“, u izdanju Кulturnog centra Novog Sada.

Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Кarverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti. Suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo