Vlada Srbije usvojila je dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima je predlaženo da 24. maj bude nov praznik – Dan Ćirila i Metodija.

Tim praznikom obeležavaće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice, saopšteno je iz Vlade.

24. maj je državni praznik i radni dan

Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a predlog je Vladi dostavilo Ministarstvo za rad. 

Time se naša zemlja pridružila krugu ostalih slovenski zemalja koje slave i odaju počast slovenskim prosvetiteljima i misionarima. Srbija je do sada bila jedina slovenska zemlja u kojoj Dan Ćirila i Metodija nije bio državni praznik.

Iz Ministarstva kulture napominju da novi državni praznik ne znači i novi neredan dan, već da je suština odavanje počasti i poklanjanje pažnje Ćirilu i Metodiju zbog važnosti njihove uloge za sve slovenske narode.

„Nije ideja da se ne radi i tako prave troškovi, već da se tog dana na državnom nivou dužna pažnja pokloni značaju koji Sveti Ćirilo i Metodije imaju za sve slovenske narode, pa i Srbe“, naveli su ranije u Ministarstvu kulture.

Istorijsko i kulturološko utemeljenje

Braća Ćirilo i Metodije, koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, decenijama se proslavljaju u Rusiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, a u Srbiji se Dan Ćirila i Metodija do sada skromno obeležavao kao Dan slovenske pismenosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име