Nišlijka dobila nagradu za zalaganje u očuvanju kulturnog nasleđa

Dobitnica priznanja “Arhitekta Aleksandar Radović” za izuzetno zalaganje u oblasti kulturnog nasleđa je arhitekta konzervatorka Aleksandra Mirić.  Ona je treći laureat nagrade koju dodeljuje Fondacija koja nosi ime čuvenog niškog arhitekte.

Dobitnica priznanja; Foto: Fondar

Priznanje ”Arhitekta Aleksandar Radović” je jedinstveno u Srbiji i za cilj ima da podstakne mlade stručnjake da se bave kulturnim nasleđem, ali i da ih istakne kao pojedince zbog dosadašnjeg zalaganja u ovoj oblasti.

Obrazloženje komisije:

“RAD DR ALEKSANDRE MIRIĆ OBUHVATA VEOMA RAZNOVRSNU PROBLEMATIKU IZ OBLASTI ZAŠTITE KULTURNOG NASLEĐA. IZ TOGA SE JASNO PREPOZNAJE I NJENA MISIJA, KOJA JE PREVASHODNO USMERENA KA INTENZIVNOJ PROMOCIJI NAŠE KULTURE. U TOM SMISLU ONA VEOMA USPEŠNO KOMBINUJE MEĐUNARODNA ISKUSTVA I VEOMA RAZVIJENU SVEST O BOGATSTVU SRPSKE BAŠTINE.”

Aleksandra Mirić je diplomirala na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu 2006. godine, a 2015. godine doktorsku tezu odbranila je na Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu Lion2 u Francuskoj. Njen doktorat proglašen je za najbolji od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije u školskoj 2015-2016 godini.

Sa dodele priznanja; Foto: Fondar

Ko je Aleksandar Radović

Od 1976. do 2004. godine bio je na mestu direktora, a u periodu od 2004. do 2008. godine na mestu zamenika direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Penzionisao se u januaru 2009. godine ali je nastavio saradnju sa svojom matičnom kućom.

Кao vrsni poznavalac arhitektonskog stvaralaštva i rukovodilac dobio je brojna priznanja.

Pored poslova u oblasti zaštite nepokretnih kulturnih dobara (obnova konaka manastira Prohora Pčinjskog – “Borbina nagrada za arhitekturu”), dokazao se i kao projektant novih objekata (Dušanov bazar i Hilandarski metoh u Nišu).

Opus njegovog stvaralaštva i delovanja, svrstava ga u grupu najznačajnijih, najuticajnijih i najplodonosnijih konzervatora Srbije svih vremena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije