Karavan kulture govora sprovodi se u okviru nacionalne kampanje „Negujmo srpski jezik“, koju realizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tim povodom održana je edukativna tribina o unapređivanju kulture govora u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ Niš. Predavači, Slobodan Roksandić, master komunikolog, Arno Gujon, humanitarni radnik i dr Radovan Knežević, profesor dikcije (FDU) su ovom tribinom želeli da probude svest o značaju negovanja kulture govora.

Pravi predvodnik ovog Karavana je neko čija kultura govora može svima da posluži za uzor.

Arno Gujon je u Srbiju došao 2012. a tri godine kasnije postao srpski državljanin. Za sve to vreme marljivo je učio srpski jezik i kroz svoje javne govore poslao snažnu poruku da radom i trudom može mnogo da se postigne.

Već 15 godina Arno pokušava da putem svoje organizacije poruči da Srbi nisu monstrumi, da nisu zli, da nisu zveri. Kako bi to i dokazao, Arno se pridružio Srbima u maršu, u kojem se išlo od Beograda do Kosova peške. Tada je Arno, kako kaže, u potpunosti počeo da se identifikuje sa srpskim narodom.

Iako mu je često bilo jako teško da shvati neke srpske običaje i pravila ponašanja. Srpsko: dolazim za pet minuta, je ustvari uvek pola sata, u pekari nema dobar dan, molim vas jedan hleb, hvala, doviđenja – već samo: daj hleb. U gradskom prevozu se često osećao uvređenim kada mu neko kaže: ajd’ samo malo, a sada se, kaže, navikao na tu „srpsku neposrednost.“

Nije mogao ni da shvati zašto Srbi pljuju na malu decu i što im govore da su ružna. Arno je odlučio da nauči srpski, jer je želeo da sa ljudima priča u „originalu“, nije želeo da mu ljudi prevode. Nije mu bilo lako, ali je za nekoliko godina savladao srpski jezik tako da mu i mnogi od nas mogu pozavideti na rečniku.

Arno Gujon, Francuz koji je i dobrotvor Srba koji žive na Kosovu
Arno Gujon, Francuz koji je i dobrotvor Srba koji žive na Kosovu

„Izuzetno je važno da mladi širom Srbije čuju njegovu priču i dobiju na taj način podsticaj da se i oni više bave negovanjem kulture govora.“, kažu organizatori Karavana kulture govora.

Ideja je da se u svakom gradu organizuju i radionice sa mladima, koji će imati priliku da dobiju niz korisnih saveta ali i da kroz praktične vežbe dobiju uvid o tome o čemu bi konkretno trebalo više da rade da bi nadalje razvijali kulturu govora.

Radionice vode Slobodan Roksandić, master komunikolog i diplomirani glumci Marko Milovanović i Milan Bosiljčić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име