Nedelja ruske kulture u Nišu: Predstave, koncerti, veče poezije

Nakon prošlogodišnje Nedelje ruske kulture, u kojoj je učestvovalo stotinak učenika, studenata i nastavnika, poznavalaca i zaljubljenika u ruski jezik, književnost i kulturu, Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, u saradnji sa mrežom nastavnika ruskog jezika Nišavskog okruga, organizuje drugu po redu Nedelju ruske kulture.

Ova manifestacije počela je danas, 8. aprila i trajaće do 12. aprila.

Master klas, predstava, koncerti, takmičenje iz ruskog jezika, veče ruske poezije

Nedelja je otvorena na Filozofskom fakultetu u Nišu, master-klasom namenjenim nastavnicima i studentima ruskog jezikai književnosti.

Master-klas vodio je lektor za ruski jezik Filozofskog fakulteta, Olga Trapeznjikova.

Nedelja ruske kulture u Nišu
Nedelja ruske kulture u Nišu

Predstava “Kuhinja”

Drugog dana za druženje i uživanje u kulturno-umetničkom programu, u utorak 9. aprila, rezervisana je svečana sala Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, gde će učenici ove gimnazije, pod rukovodstvom profesorke Zorice Milenković, od 19 časova izvesti predstavu Kuhinja.

Predstava je inspirisana istoimenom popularnom ruskom serijom, a gimnazijalci su domaštali niz duhovitih situacija, čiji su akteri, pored popularnih Dime, Viktora, Vike, Nastje, Luja i drugih junaka, i dvoje koji su tu dospeli iz Srbije.

Specijalno za ovu priliku hor Gimnazije izvešće tri kompozicije.

Poruka koju nosi ovaj program je da ruski jezik danas svoj put do novih zaljubljenika nalazi upravo preko popularnih TV serija, filmova i muzike. Kuhinja ne bi bila prava da nije kolača – ruskih, a za to su se pobrinuli članovi Sekcije za ruski jezik niške gimnazije.

Koncert “Ritam ljubavi”

Koncert savremene ruske muzike, Ritam ljubavi, na kome će se publika upoznati sa novim, u Rusiji poznatijim, modernijim, a umetnički još uspešnijim muzičkim biserima od onih na koje smo ovde navikli, biće održan u svečanoj sali Gimnazije „Bora Stanković“ u sredu, 10. aprila u 12:30 sati.

Program organizuje prof. ruskog jezika Natalija Jovanović, uz podršku kolega iz Gimnazije u Prokuplju, Zorice Kovačević i Mileta Kovačevića, iz Gimnazije u Aleksincu, Olivere Vojinović i iz Osnovne škole „Jastrebački partizani“ iz Merošine, koleginice Jelene Kostić.

Takmičenje iz ruskog jezika

Takmičenje iz ruskog jezika, pod nazivom Vremя govoritь po-russki, koje su prošle godine pokrenule profesorke Gimnazije „Svetozar Marković“, Zora Simović-Lekić i Biljana Ilić, drugi put za redom biće održano u ovoj gimnaziji u četvrtak, 11. aprila.

Na inicijativu kolega sa Departmana za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, uz ovo takmičenje održaće se i takmičenje u recitovanju stihova ruskih pesnika.

Na takmičenjima će učestvovati učenici svih niških i okolnih osnovnih škola, u kojima se uči ruski jezik, učenici niških gimnazija, kao i Gimnazije u Aleksincu.Nagrade za učenike koji pokažu najbolji uspeh na takmičenjima obezbedili su Filozofski fakultet u Nišu i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu – Ruski dom.

Veče ruske poezije Kafe Amfitrion

Petog dana Nedelje ruske kulture, u petak, 12. aprila, studenti Departmana za ruski jezik i književnost održaće Veče ruske poezije Kafe Amfitrion, na kome će biti dodeljene nagrade pobednicima i zahvalnice profesorima koji su sa svojim učenicima učestvovali u ovoj velikoj manifestaciji. Veče ruske poezije biće održano u amfitetru Filozofskog fakulteta u 19 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije