Nastup kvarteta Ratka Divjaka kao uvertira za Nisville jazz festival

Prvog dana avgusta na bini kod Nišville jazz muzeja zvanično počinje muzički deo programa ovogodišnjeg festivala. Za uvertiru u velikom stilu Nišville predstavlja kvartet legendarnog bubnjara Ratka Divjaka, a pre toga nastupiće duo Anđelija i Nikola i sastav Trademarks.

Foto: Nenad Petrović

Programi ispred Nišville jazz muzeja počinju u 19.30 časova.

Ratko Divjak je rođen u Vukovaru 1947. godine, a prvi značajniji angažman je imao u legendarnim Osiječkim “Dinamitima” u kojima su svirali  Dado Topić i Josip Boček. Završio je džez bubnjeve na akademiji u Gracu i po dolasku u Zagreb, od kraja šezdesetih bio stalni bubnjar raznih postava koje je vodio Boško Petrović sa kojima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa trijom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu. Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi Time sa kojom je snimio nekoliko albuma (uključujući legendarni “prvi”), a bio je član mnogih značajnih jazz rock postava: September,  sastavi Tihomira Pop Asanovića, Sončna Pot… Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde postaje član Plesnog orchestra Radio Televizije Ljubljana (kasnije Big Band RTV Slovenije) i nastupa širom Evrope sa mnogim gostima – svetskim džez zvezdama.

Ratko Divjak kvartet

Divjakov kvartet čine klavirista Milan Stanislavljević saksofonista Adam Klemm i kontrabasista FedorRuškuc, a zajedničko za sve njih je što su rodom iz Srbije, ali su svoje karijere, posle studija džeza u Gracu ostvarili na transferzali, Slovenija – Austrija- Nemačka.

Kragujevčanin Milan Stanisavljević je po završenim studijama klasičnog klavira na FMU u Beogradu, diplomirao i magistrirao džez klavir u Gracu. Između ostalog svirao je u kvartetu Stjepka Guta i sa gitaristom i muzičkim direktorom banda Amy Winehouse  pod svojim imenom objavio nekoliko, od kojih jedan sa svojom suprugom i Big Bandom RTV Slovenija. Od 2012.radi kao profesor džez klavira na Konzervatorijumu za muziku i baletsku umetnost u Ljubljani.

Novosađanin Adam Klemm je magistrirao džez saksofon u Gracu, a još za vreme studija je dobio stipendiju austrijskog ministarstva kulture za usavršavanje na prestižnoj Sibelius akademiji u Helsinkiju. Nastupao je sa vodećim austrijskim muzuičarima a na spisku velikana sa kojima je sarađivao su i Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri…

Još jedan rođeni Novosađanin u bendu je i kontrabasista Fedor Ruškuc koji je takođe diplomirao u Gracu odakle je i počeo saradnju sa velikim brojem ansambala i muzičara kao što su Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenci Magnus Mehl, Ryan Carniaux… Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima sa Ferenci Magnus Mehl kvartetom kao i sa kvartetom East Affair, čiji je i danas stalni član. Godine 2008. na takmičenju „Jimmy Woode Award“ proglašen je za najboljeg basistu. Od 2010. živi i radi u Novom Sadu gde je jedno vreme vodio Big band jazz omladine Vojvodine.

vatra
Foto: Magic photo

Jubilarni Nišville

Jubilarni Internacionalni Nišville jazz festival koji je postao “festival festivala” biće održan od 2. do 11. avgusta u Nišu. U 10 dana na 20 bina biće izvedeno 300 programa sa 1.000 umetnika iz čitavog sveta. U glavnom muzičkom programu od 8. do 11. avgusta u Tvrđavi učestvuju velika imena svetske jazz scene kao što su Maceo Parker, Malina Moye, Kristijan Skot, Kris Poter i Bob Geldof.

Za otvaranje glavnog programa, 8. avgusta, više od 100 muzičara okupljenih u 5 big bendova, oboriće nezvanični svetski rekord u broju orkestara koji istovremeno izvode  jednu numeru. Sviraće se paralelno na dve glavne bine Sky&Earth i svi oni tada će odsvirati 4 zajedničke numere od kojih je najvažnija ona koju je specijalno za jubilej komponovao Duško Gojković. Dirigent će biti Stjepko Gut.

nisvil
Program Teatarskog festivala; Foto; Nenad Petrović

„Kako vam drago“ otvara Nisville

Za 10 dana trajanja festivala biće prikazano 17 predstava iz 7 zemalja od kojih su tri premijere. Pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Republike Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu protiv nekih društvenih provokacija u sredinama iz kojih dolaze.

U četiri dana takmičarske selekcije od 2. do 5. avgusta biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša. Kompletan program Nišville jazz teatarskog festivala pogledajte na linku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije