Muzička zvezda američke jazz scene nastupa na Nišvilu

Druge večeri na ovogodišnjem Nišvil jazz festivalu, u petak 9. avgusta, nastupiće jedna od vodećih zvezda nove američke jazz scene Kristijan Skot. Ovaj trubač, kompozitor i producent prepoznatljiv je po svom jedinstvenom tonu, odnosno  “tehnici šaputanja” i u Nišu će promovisati svoj novi album.

Kristijan Skot je do sada objavio 14 albuma, 2010. i 2012. godine dobio je najprestižniju evropsku muzičku nagradu „Edison Award“, a dva puta bio nominovan za „Grammy“. Sarađivao je sa istaknutim muzičarima različitih stilova među kojima su i Prince, McCoy Tyner, Thom Yorke (Radiohead), Flea (RHCP), Eddie Palmieri, reperi Mos Def, Talib Kweli, Vic Mensa, a članica njegovog benda jedno vreme je bila i Esperanza Spalding.

truba

Nastup na Nišvilu biće i prilika da tokom svetske turneje koja tokom leta obuhvata nastupe u Kini, Japanu, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Švajcarskoj (Montreux), Francuskoj (Marciac) i na Nišvilu predstavi novi album  “Ancestral Recall”. U naslovnoj kompoziciji ovog albuma gostuje reper, pevač, pisac glumac, ali pre svega cenjeni “slam” pesnik Saul Williams.

O Kristijanu Skotu

Rođen je 1983. godine u kolevci džeza – Nju Orleansu. Počeo je da uči džez kada je imao 13 godina i to sa svojim ujakom poznatim saksofonistom Donaldom Harrisonom, koji je inače pre nešto više od 10 godina svirao na Nišvilu, sa kojim je imao diskografski debi na albumu “Paradise Found”.

Posle maturiranja u  Centru za kreativne umetnosti u Nju Orleansu, dobio je punu stipendiju za “Berkli akademiju”, gde je diplomirao 2004. godine sa specijalizacijom za komponovanje filmske muzike, a mentori su mu između ostalih bili i Charlie Lewis, Dave Santoro i Gary Burton.

Tokom studija na najpoznatijoj džez školi na svetu, nastupao je i snimao sa najboljim studentskim sastavima, a svojevrsna prekretnica bio je početak saradnje sa kompanijom “Concord Records”. Već prvi album “Rewind That” (2006) objavljen na toj etiketi nominovan je za Grammy nagradu.

Scott je rodonačelnik “Stretch Music” – stila baziranog na džezu koji pokušava da “rastegne” ritmičke, melodijske i harmonske konvencije u džezu, kako bi obuhvatio što više drugih muzičkih formi, jezika i kultura., a manifest tog pokreta bio je album iz 2015. godine “Strech Music” koji je naišao na oduševljenje i publike i kritike. To je ujedno bio i prvi album koji je pratila istoimena aplikacija – interaktivni muzički plejer koji omogućava muzičarima da u potpunosti kontrolišu svoje vežbanje, slušanje i iskuzustvo učenja, prilagođavanjem plejera njihovim specifičnim potrebanma i ciljevima. Za tu aplikaciju Christian je dobio nagradu “Jazz FM inovator godine” za 2016. 

Osim muzike za dokumentarne filmove, Christian Scott je snimao i reklame za poznate brendove (satovi “Tag Heuer”, odeća “Gap”) kao i muziku za ESPN Centar. Prepoznatljiv je i po saradnji sa kompanijom “Adam’s instruments” za koju je dizajnirao liniju instrumenata (Siren Trumpet, Sirenette i Reverse Flugelhorn) koji su doneli revoluciju u dizajnu limenih duvačkih instrumenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije