Legende američkog gospela u Nišu: Besplatan koncert na Amfiteatru

Povodom manifestacije „Dani američke kulture“ u Nišu će, u subotu, 25. maja od 20:30h biti održan koncert gospel ansambla Ingramettes with Sherman Holmes.

Pokrovitelj događaja je Ambasada SAD u Srbiji, uz podršku Turističke organizacije Niš. Ulaz je slobodan.

Istog dana od 18.00h u sali Oficirskog doma u Nišu, članovi ovog legendarnog sastava održaće i interesantnu tribinu na temu “Green book” (Zelena knjiga).

Neki članovi gospel ansambla „Ingramettes” bili su svedoci vremena u kojem su važila pravila Zelene knjige za afroameričke građane i žele da podele svoja iskustva o toj temi. Ulaz na tribinu je takođe slobodan.

GOSPEL ANSAMBL „INGRAMETTES”

Izvorne zvuke američke gospel muzike u Niš nam donose legendarni ansambl “Ingramettes” koji više od 50 godina širi svoju muziku i veru u zajednicama širom Amerike.

Ime koje je neraskidivo vezano za ovu pevačku grupu jeste Megi Ingram – „Mama”.

Rođena je 4. jula 1930. godine na plantaži Malholanda u okrugu Kofi, u Džordžiji. Još kao dete radila je s roditeljima na poljima pamuka i duvana i rano je otkrila svoj veliki dar za muziku.

Osnovala je pevačku grupu „Sister Maggie Ingram & the Ingramettes“, koja brzo stiče popularnost i postaje tražena širom Floride. Nakon smrti Mame Megi porodica nastavlja da širi radost, službu i muziku koju je Megi dugi niz godina prenosila i razvijala. Grupu sada predvodi njena ćerka, velečasna Almeta Ingram-Miler, a u njoj pevaju i njena unuka Šeril Maronej Jansi i snaja Keri Džekson.

Podmlađen sastav s još većim žarom, entuzijazmom i snažnom energijom osvaja srca vernika i publike širom SAD-a i Evrope.

Sherman Holmes on World Cafe
Sherman Holmes was live at In Your Ear Studios in Richmond recording with The Legendary Ingramettes, Cora Harvey Armstrong, Jared Pool and Virginia State Folklorist Jon Lohman on 6/20/17. Holmes was recording for WXPN’s World Cafe. Photo by Pat Jarrett/The Virginia Folklife Program

SHERMAN HOLMES

Sherman Holmes je još jedna legenda koja će nastupiti 25.5.2019. u Nišu. Rođen je 1940. u Christchurchu u Virginiji i ceo svoj život proveo je okružen bluesom, R&B, gospelom i country muzikom.

Zajedno sa svojim pokojnim bratom Wendellom i njihovom prijatejicom Popsy Dixon, kreirao je zarazni muzički zvuk u bendu The Holmes Brothers.

Nakon smrti Wendella i Popsy 2015. godine, Sherman nastavlja svoju muzičku karijeru u The Sherman Holmes Project i u 77 godini izdaje prvi samostalni album The Richmond Sessions u duhu rock & roll i gospel muzike.

TRIBINA “GREEN BOOK”

Ovogodišnji dobitnik oskara , film “Zelena knjiga” otvorio je temu ovog poglavlja američke istorije.

Epoha koju dočarava film odnosi se na period s početka 60-tih godina dvadesetog veka, tokom kojeg je rasna segregacija vladala širom južnih država Amerike. Postojali su odvojeni hoteli, restorani, škole, bioskopi, autobuske stanice, pa čak i česme, crkve i groblja.

Zelena knjiga – za crnce putnike (The Negro Traveller’s Green Book) bila je vodič koji je po prvi put štampan 1930-te, sa idejom da pomogne Afroamerikancima da se praktično snađu tokom putovanja po Americi, savetujući im gde da potraže hotelsku sobu, gde da odu na ručak, a gde u provod.   

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Najnovije