14.5 C
Niš
utorak, 11 maja, 2021

Krsti Popovskom Nagrada “Stevan Sremac”

Za najbolju proznu knjigu u 2017. godini proglašen je roman “Ina” u izdanju Lagune iz Beograda. Odluka da književnik Krsta Popovski dobije Nagradu “Stevan Sremac” doneta je jednoglasno.

Za nagradu Stevan Sremac za 2017. godinu prispela je sedamdeset i jedna prozna knjiga.

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri knjige:

1. Žena iz Huareza, Uglješa Šajtinac
2. Ina, Krsta Popovski
3. Naknadne istine, Darko Tuševljaković
4. Veliko spremanje, Branko Anđić

O nagradi je odlučivao žiri: prof. dr Jelena Jovanović, predsednica, prof. dr Adrijana Marčetić i Enes Halilović, članovi.

Krsti Popovskom Nagrada "Stevan Sremac"
Nagrada u čast Stevana Sremca

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Krsti Popovskom biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Obrazloženje žirija

“Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu “Ina”, gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman “Ina” ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije.”

Kratka Biografija – Krsta Popovski

Krsta Popovski rođen je u Skoplju 1968. Diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za književnost i likovnu umetnost ZVONO, redaktor u redakciji knjiga Službenog lista, a potom urednik u leksikografskoj redakciji Službenog glasnika. Sada je urednik u Izdavačkoj kući Klett.

Objavio je četiri knjige poezije: Dvoglasja, 1994, IP Rad, Beograd; Paganalije, 1996, IP Rad, Beograd; Iskušenja, 1999, IP Svetovi, Novi Sad; Savez (spev), 2002, IP Svetovi, Novi Sad

Objavio je romane: Tata (2008), Ej (2011), Sudbine (2012), Trudovi (2014), Ina (2017)
Godine 2017. u izdanju Niškog kulturnog centra objavljena mu je zbirka priča Nedela.
Na konkursu za Ediciju Istok-Zapad 2010. pobedio je s romanom Ej. Potom je u oktobru 2011, sa istim rukopisom osvojio nagradu koju dodeljuje književna grupa Proza na putu i izdavačka kuća Mono i Manjana, ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, kao i u najuži izbor za nagradu Srpskog književnog društva Biljana Jovanović i Zlatni suncokret.

Rukopis romana Trudovi ušao je u najuži izbor za Nagradu Miroslav Dereta 2011.
Osim poezije i proze, Krsta Popovski autor je dve drame: Žestina i Fra Vidoje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

2,001FanovaLajkuj
108PratilacaZaprati
69PratilacaZaprati

VREMENSKA PROGNOZA
NIŠ

Niš
clear sky
14.5 ° C
18 °
9.4 °
45 %
5.7kmh
0 %
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
21 °