„Kako vam drago“ večeras premijerno u dvorištu Banovine (FOTO)

Premijerom predstave „Kako vam drago“ ovog petka, u Nišu počinje 25. Nisville jazz festival. Ova pastoralna komedija sa jazz elementima i orkestrom koji je sve vreme sa glumcima na sceni, donosi savremeno i novo čitanje klasika reditelja Nikite Milivojevića.

Foto: Nenad Petrović

Ovo klasično Šekspirovo delo je koprodukcija Nišvilla, niškog i kruševačkog Narodnog pozorišta, i posle večerašnje premijere u dvorištu Banovine, igraće se podjednako i u Nišu, Kruševcu i ostalim gradovima. Predstava počinje u 20.30 časova, a u slučaju nevremena igraće se u Narodnom pozorištu.

O predstavi

Predstava je rađena u prevodu Velimira Živojinovića i Borivoja Nedića, adaptaciju, režiju i scenografiju, radio je Nikita Milivojević, scenski pokret Amelija Banet, muziku Ada Rovati Brejker, a kostime Marina Vukasović Medenica.

U predstavi glume: Nebojša Vranić, Dragoslav Savić, Sonja Isailović, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević Cvetković, Marija Vidaković, Bojan Veljović, Marko Pavlovski, Ema Stojanović i Stefan Mladenović.

Kompozitori muzike su Ada Rovati, Željko Ljubić i Bojan Bojković.

Foto: Nenad Petrović

Ova romantična, pastoralna komedija nastala oko 1600. god. prati sudbinu dvoje zaljubljenih mladih, koji su proterani iz svojih domova – Orlanda je oterao zli stariji brat, a Rozalindu stric, koji je prisvojio dvor njenog oca. Ne znajući jedno za drugo, sa svojim pratnjama oboje traže utočište u Ardenskoj šumi, gde se već nalazi proterani Rozalindin otac. Devojka je prerušena u mladića Ganimeda, što dovodi do novih komičnih obrta. Na kraju se sve ipak završava opštim pomirenjem i venčanjem četiri para.

Kroz priču o sukobu zavađene braće, Šekspir promoviše ljudske vrednosti poput bratske ljubavi, tolerancije i zajedništva, gde svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre najveličanstvenijom od svih čarolija – iskrenom ljubavlju.

Foto: Nenad Petrović

Nišville nameće nova pravila

Ovom predstavom briše se linija između glumaca i muzičara na ovogodišnjem Teatarskom festivalu, a veoma je značajna mogućnost koja je data niškim muzičarima da se oprobaju u novim formama.

„Na sličan način kako Nišville jazz festival fuzioniše klasiku jazz kulture sa drugim muzičkim pravcima i jazz teatarski koncept prepliće klasični pozorišni izraz sa modernim stvarajući autentični pozorišni festival usamljen u ovom neintegrisanom delu EU“, kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

Foto: Nenad Petrović

Nisville jazz teatarski festival nameće neke nove standarde i pretvara ceo grad u scenu.

„Ideja nam je,da kao u staroj Grčkoj ili na Mediteranu, kada je teatar upravo tako izgledao, ceo grad postane scena. Svaki trg, ulica, most, Tvrđava, dvorište Banovine i šta god bude u budućnosti  umetnicima potrebno može biti scena. Tako grad postaje urbaniji, smisleniji i mesto kreativnih misli“, kaže umetnička direktorka festivala Maja Mitić.

Kompletan program festivala pogledajte na linku.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije