Izložba slika i unikatno oslikanog tekstila u Nišu

Samostalnu izložbu slika i unikatno oslikanih tekstila slikarke Milene Anđelković Nišlije mogu da vide od utorka, 13. aprila u Galeriji 55, koja se nalazi Ulici Ćirila i Metodija 17a, u Nišu.

Za sve ljubitelje umetnosti izložba će biti otvorena do 22. aprila.

Milena Anđelković
Milena Anđelković

„Milena Anđelković je mlada i talentovana slikarka čiji se svet likovne operative često puta međusobno potire ali, srećom, opstaje kao jedno njeno imaginarno prostiranje kroz svet likovne umetnosti pri tom čineći veoma čvrstu celinu.

Njena početna misao je svakako traženje i mogućnost opstanka pouzdane i logične veze između figurativnog i cerebralnog. Na većini njenih slika svet figuracije (najčešća je reč o portretima) srećno tone i biva obavijen maglom
cerebralnih kreacija – dakle čiste apstrakcije. Tu se srećno prepoznaju Di Bife, Kle i Polok. U poslednje vreme slikar koji je posle njene posete muzejima Kopenhagena na nju veoma uticao je veliki danski slikar Asger Jorn.

Anatomija njenih slika je burna, barokna rekao bih, sa mnogo dobrog kolorita. Milena pouzdano i dobro crta pa je otuda spoj apstrakcije sa figurom, o čemu smo govorili na početku, prirodan i lako prihvatljv. Međutim, u jednom periodu ona se bavila i redukovanim pejzažom sa priično paste i tonalitetom bliskim klasičnoj muzičkoj formi. Iz tih pejzaža bruji muzika i dramatično intonirana drama nekog dobrog pesnika.

Milena je mlad i veoma perspektivan slikar, dobre likovne kulture lišene pomodarstva tako čestog kod slikara njene generacije.

Nije nevažno reći da se ova vredna umetnica veoma uspešno bavi zidnim slikarstvom u sakralnim objektima kao i konzervacijom štafelajnog slikarstva.

Na kraju napomenimo da se kod nje u budućnosti očekuju još bolji rezultati.

Očekuje se naime da se spoj nepredmetnog i figurativnog bude još čvršći čineći time likovnu priču prihvatljive likovne suštine.“

Miodrag Daja Anđelković

Milena Anđelković
Milena Anđelković

MILENA ANĐELKOVIĆ – rođena je u Nišu 1982. godine. Umetničku školu završila je u Nišu a školu umetničkih zanata (konzervator / preparator kulturnog dobra) u Šapcu.

2013. godine završila je akademiju Ekoman, odsek slikarstvo u klasi profesora Milivoja Novkovića.

Pored aktivnog slikarstva bavi se zidnim slikarstvom, konzervacijom stafelajnog slikarstva, zaštitom ikona i oslikavanjem unikatnog tekstila.

Učestvovala je na konzervatorskim radovima na obnovi i sanaciji izgorele Saborne crkve u Nišu, konzervaciji mozaika na arheološkom nalazištu Medijana kao i na konzervatorskim radovima u više manastira u okolini Niša.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najnovije