Godina Rembranta: Tri i po veka od smrti velikog slikara

0
Rembrant
Rembrant

Ove godine Holandija i ostatak sveta obeležavaju 350 godina od smrti Rembranta van Rajna.

Tokom cele godine biće organizaovane specijalne izložbe i promocije pre svih u vodećim  kuturnim ustanovama i muzejima.

U Nišu, povodom obeležavanja 350 godina od smrti Rembranta van Rajna, Narodna biblioteka „Stevan Sremac” Niš organizuje predavanje u četvrtak 11. aprila 2019. u 19.00 časova.

Predavač je prof. dr Kamenko M. Marković.

Predavanje o Rembrantu u Nišu
Predavanje o Rembrantu u Nišu

Rembrant Harmenson van Rajn (1606-1669) je najznačajniji evropski slikar XVII veka sa ogromnim uticajem na buduće škole slikarstva.

Njegov umetnički opus čine slike, crteži i bakropisi. Smatra se da je naslikao oko 350 dela – portreta i autoportreta, pejzaža i obrada biblijskih i mitoloških tema. Opšte je uverenje da je on jedan od najvećih slikara u istoriji umetnosti.

Psihološka dubina njegovih portreta i produbljena interpretacija pojedinih trenutaka života ostale su do danas jedinstvene i neponovljive.

Naučnici rekonstruisali Rembrantov glas na osnovu autoportreta

Američki naučnici rekonstruisali su glas holandskog slikara Rembranta i zvuk njegovog glasa predstavljen je u Amsterdamu u šest videa nazvanih “Rembrantove pouke” u kojima slikar opisuje i objašnjava svoje slikarske tehnike.

Download Best WordPress Themes Free DownloadDownload WordPress Themes FreeFree Download WordPress ThemesFree Download WordPress Themesfree online coursedownload samsung firmwareDownload WordPress Themesfree download udemy paid course

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde