Projekcija dokumentarnog filma “bombardovanje Niša 1999. godine” zakazana je za petak, 27. septembra 2019. godine, u Maloj sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u 20 sati.

Autori ovog filma su Bojana Nešić, Milutin Zdravković i Aleksandar Popović.

Projekciju organizuju Niški kulturni centar i Narodni muzej u Nišu.

Podsetimo, prve sirene za vazdušnu opasnost bile su u sredu, 24. marta 1999. koje su se začule najpre u Prištini u popodnevnim satima, da bi samo nekoliko sati kasnije generalni sekretar NATO Havijer Solana objavio početak napada na Jugoslaviju.

I dok su bombe u okolini Prištine već padale, do kraja dana, sirene su odzvanjale čitavom Srbijom i Crnom Gorom. Bombardovanje je trajalo narednih 78 dana.

U tom periodu, prema evidenciji naučnog radnika i publiciste Novice Ranđelovića, na osnovu koje je izdao knjigu “Niš u ratnom plamenu” poginulo je 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

U Nišu su se sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti čule 258 puta, stanovnici su pod vazdušnom opasnošću bili puna 52 dana, dok su bombe grad razarale 29 dana i za sobom ostavile srušene mostove, škole, fabrike.

Kako bi se očuvalo sećanje na nevino stradale, svake godine se i 24. marta polažu venci i to na dva obeležja žrtvama NATO bombardovanja na početku Šumatovačke ulice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име