Žiri publike XII „Festivala pobednika festivala„, koji je radio u sastavu: Marko Radojičić, predsednik, Danijela Simeunović, član i Miloš Simić, član, jednoglasno je doneo odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli predstavi „U čije ime“ Narodnog pozorišta iz Niša, rađenu po tekstu Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića.

Nagrada za najbolju predstavu „U čije ime“ Narodnog pozorišta Niš
Nagrada za najbolju predstavu „U čije ime“ Narodnog pozorišta Niš; Foto: Narodno pozorište Niš

„U čije ime“ je istinita dramatična priča o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja Niša 1944. godine. Ona na topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena.

Večita dilema o izboru strane, ali i slobodi umetnika da se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo, oslikavajući model po kome se promene na ovim prostorima uspostavljaju već više od pola veka.

Više o predstavi pročitaje ovde.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Milanu Vasiću

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, žiri publike je dodelio Milanu Vasiću za ulogu Potkoljosina u predstavi „Ženidba” u režiji Milana Karadžića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Priština.

“Ženidba”
“Ženidba”; Foto: Narodno pozorište Priština, Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica

„U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.„, rekao je reditelj predstave.

Ovogodišnje pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“ održani su u Centru za kulturu i obrazovanje „Rakovica“.

Na ovom festivalu prikazane su šest najbolje pozorišne predstave nastale tokom prethodne sezone u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име