Festival pobednika festivala: Nagrada za najbolju predstavu „U čije ime“ niškog teatra

Žiri publike XII „Festivala pobednika festivala„, koji je radio u sastavu: Marko Radojičić, predsednik, Danijela Simeunović, član i Miloš Simić, član, jednoglasno je doneo odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli predstavi „U čije ime“ Narodnog pozorišta iz Niša, rađenu po tekstu Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića.

Nagrada za najbolju predstavu „U čije ime“ Narodnog pozorišta Niš
Nagrada za najbolju predstavu „U čije ime“ Narodnog pozorišta Niš; Foto: Narodno pozorište Niš

„U čije ime“ je istinita dramatična priča o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja Niša 1944. godine. Ona na topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena.

Večita dilema o izboru strane, ali i slobodi umetnika da se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo, oslikavajući model po kome se promene na ovim prostorima uspostavljaju već više od pola veka.

Više o predstavi pročitaje ovde.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Milanu Vasiću

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, žiri publike je dodelio Milanu Vasiću za ulogu Potkoljosina u predstavi „Ženidba” u režiji Milana Karadžića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Priština.

“Ženidba”
“Ženidba”; Foto: Narodno pozorište Priština, Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica

„U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.„, rekao je reditelj predstave.

Ovogodišnje pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“ održani su u Centru za kulturu i obrazovanje „Rakovica“.

Na ovom festivalu prikazane su šest najbolje pozorišne predstave nastale tokom prethodne sezone u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije