Fantazija na javi u Nišu sa Šopenom i Dvoržakom

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra

Ako niste znali kako ljubav i osećanja koja imate prema osobi sa kojom biste želeli da delite sate provedene na ovom svetu utiču na vaša čula, uverite se u to na premijernom koncertu Niškog simfonijskog orkestra – „Fantazija na javi“, u petak, 20. septmebra od 20 časova.

Poljski kompozitor Frederik Šopen, jedan od najvećih virtuoza na klaviru ikada je svoje emotivno biće na najbolji način otkrivao kroz muziku koju je stvarao.

Upravo drugi stav njegovog drugog koncerta za klavir i orkestar u f – molu, koji ćete imati prilike da čujete je otkrivao njegovu pravu stranu. Naime, iako već veoma popularan (u momentu kada je drugi njegov koncert završen imao je 20 godina), bio je veoma stidljiv i svoja osećanja prema operskoj pevačici Konstanci Gladkovskoj je izrazio kroz prelepi lirski deo u 2. stavu koncerta.

Premijerni koncert NSO - "Fantazija na javi"
Premijerni koncert NSO – „Fantazija na javi“

Svom prijatelju se u pismu ispovedio: „Možda sam na moju nesreću, našao idealnu osobu za mene, a da joj nisam rekao šta osećam prema njoj. Maštajući o njoj šaljem ti moj koncert u f molu, a klavir će svakako reći u šta verujem“.

Solista na klaviru je Ivan Dončev, jedan od najvećih pijanista koje je bugarska ikada imala, a koji već 20 godina živi i radi u Italiji.

Aldo Ćićolini, legendarni italijanski pijanista, inače njegov mentor, je za Dončeva rekao da je neverovatna njegova tehnika i sofosticiran smisao za muziku, koju proizvodi na klaviru. Nastupao je u skoro svim najvećim koncertnim dvorana u Evropi i svetu.

Dončev je snimio nekoliko koncerata, a jedan od zadnjih je sa violinistom Ivom Stankovim, koji je nagrađen sa maksimalnih 5 zvezdica od strane uglednog britanskog muzičkog časopisa – „Music Opinion“.

Dirigent: Svilen Simeonov

Program:

F. Šopen: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u f molu
A. Dvoržak: Simfonija br. 8 u G duru

Karte se mogu kupiti na blagajni NSO (administrativna zgrada iza koncertne sale) po ceni od 400 i 250 dinara za đake, studente i penzionere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije