Svim umetnicima koji nisu u radnom odnosu i kojima je zbog pandemije koronavirusa ugrožena egzistencija, posredstvom lokalnih samouprava biće isplaćena bespovratna finansijska pomoć u visini 30.000 dinara mesečno neto, za period od tri meseca.

Pozoriste
Pozorište

Pomoć je namenjena osobama koje imaju status lica koje obavljaju samostalnu umetničku delatnost utvrđenu kod reprezentativnih udruženja, i to tako što će sredstva iz republičkog budžeta biti transferisana lokalnim samoupravama, koje će potom novac uplaćivati reprezentativnim udruženjima.

“Samostalni umetnici su najranjivija kategorija nosilaca kulturnih delatnosti koji su usled nemogućnosti održavanja kulturnih i umetničkih događaja, te zatvaranja svih ustanova kulture, onemogućeni da ostvaruju bilo kakve prihode”, kažu u Vladi Srbije.

Na ovaj način Vlada Srbije želi da pokaže da su kultura i umetnost među prioritetima, “budući da uviđamo i duboko poštujemo njihov značaj za kompletno društvo, što se posebno važnim pokazalo u trenucima borbe sa koronavirusom”.

U Vladi Srbije kažu da su, tokom čitavog vremena trajanja krize u vezi sa pandemijom, svim honorarnim i saradnicima zaposlenim na određeno vreme u ustanovama kulture čiji je osnivač Republika Srbija, redovno isplaćivani honorari i zarade. Dodaje se i da ugovori nisu raskidani već su, naprotiv, po automatizmu produžavani.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo ostavite komentar!
Molimo unesite vaše ime ovde