“Dizajn iz doba Juge – lična sećanja” u Oficirskom domu u Nišu

DIZAJN IZ DOBA JUGE – LIČNA SEĆANJA predstavlјa autorsku izložbu i istraživanje istorije dizajna na jugoslovenskom kulturnom prostoru.

Fotografije predmeta sa izložbe "Dizajn iz doba Juge - lična sećanja"
Fotografije predmeta sa izložbe “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja”

Ona teži da reinterpretira glavne postulate dizajna u vreme socijalizma i industrijskog preporoda, stvaranja potrošačkog društva i duha kolektivizma od 1950-1980.  A sa namerom da ukaže na uspešne primere dobrog dizajna i osvetli njihove autore, kažu organizatori izložbe koja će biti otvorena u četvrtak 4. aprila u 19 sati u izložbenoj sali Oficirskog doma.

Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Julija Bašić, osnivač i koordinatorka udruženja građana Art District iz Požarevca.

Izložba će trajati do 23. aprila.

Izložba je podelјena u nekoliko segmenata: Dizajneri, Kiosk K-67, Logotipi, Supermarket, Velesajam, Turizam, Detinjstvo, Domaćinstvo, Kultura, Moda, Uradi sam, Tehnika i Uređenje doma, a svi predmeti propraćeni su ličnim sećanjima njihovih vlasnika.

Cilј ove izložbe jeste da se kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna umreže pojedinci koji takve predmete čuvaju. Kako fizički, tako i u svojim sećanjima.

Da se oblikovanje osmotri iz ugla nekadašnje svakodnevice, a zaklјučci predstave isklјučivo predmetima iz privatnog vlasništva trideset čuvara sećanja.

Tokom poslednje decenije uviđaju se reference jugoslovenskog dizajna i u radovima savremenih dizajnera.  Posebno u domenu grafičkog i industrijskog dizajna. Zato je izložba dodatno upotpunjena redizajniranim plakatima makedonskog grafičkog dizajnera Zorana Kardula.

Fotografije predmeta sa izložbe "Dizajn iz doba Juge - lična sećanja"
Fotografije predmeta sa izložbe “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja”

Sam razvoj dizajna u Jugoslaviji nije moguće razumeti bez šireg sagledavanja promena koje su se na našim prostorima dešavale nakon 1948. godine…

Međutim, direktnije društvene promene uticale su na afirmisanje dizajna, a to se pre svega ogleda u institucionalizaciji pojma primenjene umetnosti i dizajna osnivanjem akademija za primenjenu umetnost u Beogradu (1948) i Zagrebu (1948–1954), osnivanjem republičkih i saveznih udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti pedesetih goodina, otvaranjem Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu (1950), osnivanjem prve srednje škole za dizajn u Beogradu (1963), osnivanjem Dizajn Centra u Beogradu (1972), te organizovanjem značajnih izložbi: Zagrebačko trijenale (Zagreb, 1955), Umetnost i industrija (Beograd, 1955), Stan za naše prilike (Ljublјana, 1956), Porodica i domaćinstvo (Zagrebački Velesajam, 1957-1960), Umetnost u indystriji (Beograd, 1961), Industrijsko oblikovanje (Beograd, 1962), itd.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije