Dela sa Sićevačke kolonije predstavljena u Gradskoj galeriji Kotora

Niška Galerija predstavila je retko izlagane grafike stranih umetnika iz svog fonda u Gradskoj galeriji u Кotoru. Ova izložba je i zvanični početak saradnje ove dve ustanove koje se bave popularisanjem i negovanjem savremene umetnosti.

plakat
Najavni plakat za izložbu

Izložba „Dela stranih umetnika u fondu GSLU Niš“ otvorena je 9. Maja u Kotoru i donosi grafike nastale u periodu od 1980. do 2018.godine, uglavnom u Sićevu.

Na grafikama dominiraju motivi prirode, klisure i sićevačkog pejzaža, koje su stvaraoci iz različitih krajeva sveta oblikovali  sopstvenim stilskim pristupima i grafičkim  tehnikama.

„Nesumnjiv uticaj imala je atmosfera zajedničkog rada i stvaranja u koloniji, razmena umetničkih i ličnih iskustava, kao i druželjubivost i neposrednost meštana ovog kraja, bez obzira na jezičke barijere“, kaže Ema Bilić, direktorka GSLU i kustoskinja izložbe.

Direktorka GSLU Ema Bilić na otvaranju u Kotoru; Foto: GSLU

Saradnja sa umetnicima iz inostranstva višestruko je značajna za GSLU, fond i umetnike.

„Galerija savremene likovne umetnosti Niš će i u narednom periodu nastaviti da neguje saradnju sa stranim stvaraocima, kroz izložbene aktivnosti, učešće u sazivima kolonija i rezidencijalnim programima,  u nadi da će njihova dela biti u prilici da prezentuje široj javnosti“, kaže Bilić.

Izložba će biti otvorena do 22.maja.

GSLU nastavlja tradiciju Nadežde Petrović

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je od osnivanja 1970.godine uspostavila i negovala saradnju sa stranim umetnicima. Oni su se rado odazivali pozivu da svoja dela prezentuju  u izložbenim prostorima naše ustanove – u prvo vreme u Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kasnije u Galeriji „Srbija“ i  Oficirskom domu.

Nastavljajući misiju koju je davne 1905.godine započela čuvena Nadežda Petrović, Galerija SLU je od svojih početaka, septembra svake godine  u selu Sićevo nadomak Niša organizovala desetodnevnu koloniju, tokom koje su se umetnici  družili i stvarali okruženi živopisnom prirodom  klisure.

Sićevački pejzaž u proleće, živopisni krajolik i jednostavna arhitektura  bili su  inspiracija učesnicima Grafičke radionice, koju  Galerija SLU organizuje od 2005.godine. Do sada je u bižljivo biranim sazivima radionice stvaralo blizu devedeset umetnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Italije, Кanade, Belgije, Meksika, Poljske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo